МЛАД ТРОЯНЕЦ С ДЕБЮТНА ИЗЛОЖБА

Петък 13-ти, наричан още „черен петък“, от незапомнени времена досега, продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първичен страх. За един млад автор обаче, тази дата подбуди желание за осъщестяване на дебютна фотографска изложба.  С тези думи започна Тереза Георгиева- експерт  в Общината на  откриването на изложбата на бившия ученик на СУ“Васил Левски “ Троян, Валентин Йорданов. Роден под знака на Телеца през 1997 година след завършването си на средното образование 2016 заминава да учи в Северен Датски Университет в гр. Олборг, със специалност Мултимедиен Дизайн и Комуникации. През същата година започва да се занимава  сериозно с фотография. Студентската организация “Study Life” в Олборг  оценят неговия талант и официално е  избран за техен фотограф през 2017.

За Валентин,  датата 13-ти , петък    дава  повод  за осъщестяване на дебютна фотографска изложба, която е озаглавена “42”. От края на 2017 се подготвя идейно и технически за разработката на концепцията зад „42”. Експозицията показва 17 черно-бели фотографии, които са запечатали във времето изживените черти на емоционалните сезони.   Моделите са актьори от театрална школа “Нюанси” с ръководител Теодор Лука.

Повече за “рисуването със светлина” и за проекта 42  разказа  самия Валентин.

 Седем годишен получава  подарък камера и започва да снима всичко, около него. Но най-любимите му модели са били животните.  И така започва постепенно да се влюбва в това изкуство на мига и решава да учи мултимедиен дизайн, защото фотографията и рекламния дизайн вървят ръка за ръка.

Изложените фотосите  в експозицията  са черно-бели. Валентин избира точно тези противоположни по нюанси цветове за да покаже драматизма и контраста между тях и доброто и злото.

Негов идол във фотографията е полския фотограф Кристоф Вичорек.  Приятелските  им отношения започват в един датски бар.Троянският фотограф сподели, че  от тогава това е човекът , който му дава знанията, куража, поощрява, кори го. С него той споделя свои кадри. Обсъждат къде са грешките, как мога да се поправя и др..Благодарение и на неговите съвети той започва да събира и снимките  си . За да има какво да показва  и да оставя своите следи в изкуството наречено фотография.

Идеята на тази изложба  е да се покажат наяве болните проблеми на обществото в социалната сфера. Отношенията деца- деца, родители-подрастващи, педагози-родители-ученици и с обществото.  Идеята е младите хора да вдигнат глави и ясно да изразяват своите чувства и идеи. Мълчанието и примирението не  са най-верните пътища за  борбата в живота, според младия творец

 Плакатът е изработен от младата Неда Ангелова, която е и вдъхновението на Валентин.

 А защо се казва проекът „42“? Ето какво ни разказа самия Валентин:

„Самото 42 служи като препратка към „Пътеводител на Галактическия Стопаджия“, където 42 е дадено като отговор на въпроса за смисъла на живота, Вселената и всичко останало. В самата книга това е като лека закачка, понеже отговора бива даден от компютър А в компютърен код, 42 означава „какво си пожелаеш“. Това означава, че  оставих проекта свободен за интерпретация. Каквото зрителя успее да усети от фотографиите – това да е значението за него (или липсата на такава, отново – свободно за интерпретация)
Не исках да слагам кутия около концепцията. Нека има свобода на мислите около моите фотографии.“
Валентин ЙОРДАНОВ има намерение да се върне в България след като си завърши висшата степен на обучение, за да предаде  своите знания на родна земя. И именно заради това решава,че точно тук, в Троян, България да е  и първата авторска изложба.

„Троянци бъдете по-отворени към себе си и към света“.Това пожела за своите съграждани младия фотограф Валентин Йорданов

На откриването на изложбата присъстваха депутатът Иван Миховски, Розалина Русенова-директор на училището в, което е учил Валентин Йорданов. Самата тя каза,че изложбата  на техен бивш ученик  е гордост за нея и ръководството на училището. В препълнената зала бяха и самите фотомодели от театралната школа“Нюанси“ с ръководител Тоедор Лука, които се наслаждаваха на своите образи в снимките. 

Бебе, 2016

Бяха дошли близки и познати от близо и далеч за да разгледат дебютната изложба ба троянеца. Там бе и първото бебе на Троян за 2016 Стефано Радев с майка си. Те живеят в чужбина, но специално бяха дошли за хубавия повод. Беше забелязан и любимия учител по компютърни технологии на фотографа, Свилен Димитров, както и много троянци, ценители на изкуството.

ПОПЪТЕН ВЯТЪР НА ВАЛЕНТИН ЙОРДАНОВ
 
 
 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button