Троянци дариха с радост жителите на село Голец(Угърчин)

Борис Недялков и съидейничка

В деня на Воскресение Христово в село Голец, община Угърчин, празнуваха на мегдана. Всички заедно. Там се бяха събрали жители и гости на селото. Заедно да се повеселят. Живописното село е разположено само на 20 километра от град Ловеч, в подножието на Ловчанската планина.

Боян Иванов в магазина за цветя и сувенири в Троян

Тази идва  от бившия кмет на Голец, неговият син Боян Иванов(Боби),троянецът по кръв и душа, и Иван Георгиев, родолюбци. Те бяха и спомоществуватели за да се осъществи това. Със собствени средства бяха закупили и червили яйца, козунаци, кебачета, кюфтета за празнуващите.  Недялко Иванов, председател на читалището, неговият син – футболния треньор на мъжкия отбор на Чавдар Троян и адвокат Георгиев се бяха погрижили и за доброто настроение, като бяха осигурили музиката . Народни хора се виеха до късно.

По същото време в китното селце беше екипът на In LIFE-репортери: Ася Георгиева, Калина Станева, Александра Милтенова, операторa Венелин Бакалов, фотограф: Антон Хариев, постпродукция: Деян Дяков. Те предаваха на живо боядисването на яйца, месенето на козунаци още в събота Заедно със самодейците от читалището, основано през 1927 година, ние отбелязахме празника, спазихме традициите и усетихме духа на Великден по един невероятен начин. Истинско удоволствие за всички сетива е да се потопиш в тази невероятна атмосфера. Зареждащо е и много вълнуващо, казват от екипа.

Цялото предаване може да гледате ТУК

Топката с пожеланията

Човещината на родолюбците трогва и ние потърсихме Боян Иванов, да ни разкаже как се е стигнало до тази идея.  Той сподели,че баща му 15 години е бил кмет на селото. Сега е  вече председател на читалището.  Недялко Иванов , 70 годишен, но пълен с живот много мислил как да раздвижи жителите, да ги зарадва. И  го осенява  идеята да накара хората да се повеселят и запомнят Великден. Споделя го със сина си , ветерана футболист Боби. И речено сторено. Намират още последователи и вече веселото тържество е факт и сигурно  дълго време още се говори за този ден. Боян Иванов каза,че вълнението е било голямо. Да видиш усмивката и слънцето в очите на хората и най -вече благодарността. Той си е запазил и писмени спомени от този ден. Предавал от ръка на ръка футболна топка на която всички са написали благопожелания и мили думи. И наздравицата  с всеки била истинска.

Попитахме го ще продължи ли тази традиция и занапред. Винаги усмихнатият майстор на красивите букети  Боян издаде малка тайна, че догодина ще има агнета за Великден. Пожелава на баща си, Иван Геогиев , на себе си и другите организатори живот и здраве за да се осъществи. За край на нашия разговор  Боян Иванов разказа за мечтата си и сега е момента да я каже. Силно, много силно желае  в Троян  спортния живот  да се разцъфтява. И да се говори за троянските футболисти като майстори на коженото кълбо. И е сигурен,че това ще стане с много добрия треньорски екип на отборите, ръководството на клуба и не без значение със съдействието на Община Троян.

Традициите са нещо наистина велико и много истинско, те ни връщат назад във времето и ни показват, че само ако ги спазваме ще пребъдем във времето, като нация и народ.

Снимки-Ловеч медия

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button