Достойни за гурме-зона и гурме-зоната – достойна за нашите ученици

Пред огромна публика и по нестандартен начин представиха своята работа „готварските“ групи на нашето училище, които цяла година работиха по проект „Твоят час“.

В подготовката и реализацията се включиха 15 ученици от групите „Гурме зона“ и „Млад кулинар“, под ръководството на г-жа Иванка Църова.

Залата на ресторант „България“, предоставена беззвъзмездно за събитието, едва успя да събере всички, които купиха куверт, за да усетят, за да почувстват изживяването.

Демонстрацията на възпитаниците на нашите професионални паралелки уважи и г-н Еленко Начев, началник на РУО на МОН – Ловеч.

Специален гост, наистина огромната изненада за всички, беше сомелиерът Михаил Марковски, създател на Асоциацията на сомелиерите в България – впрочем нашите ученици ежегодно участват в организирания от Асоциацията конкурс „Сомелиер на годината“ (и го печелят често!).

Менюто, обмислено от г-жа Църовска и съчетано с представените от г-н Марковски вина, включваше:

  1. Микс зелена салата с трюфел от сирена.
  2. Филе от пъстърва с провансалски рататуй.
  3. Дуо пиле – конфетирано пилешко бутче и поширано пилешко филе със цитрусов сос „Велуте“ и сос от горски плодове, гарнирани с пюре от батат, сотиран спанак и бразиран чери домат.
  4. Десерт – шоколадова петифура с плодова салата и чийзкейк.
Весела Джамбазова

Вината, които гостите имаха възможност да дегустират, бяха от търговска марка „Кабиле“, изба „Вила Ямбол“ (избата подари на всеки от гостите специален сувенир – стилна фунийка за сипване на вино).

Последователно, според поднесените блюда, бяха представени бялото вино „Кабиле“ (Шардоне + Совиньон Блан) и розé от Сира Кабиле.

Изненадата дойде обаче с червеното вино (Каберне Сира) – учениците от паралелката „Организация на хотелиерството“ (която и тази година ще приема нови ученици) представиха професионално декантиране. На специални масички две двойки млади сомелиери показаха точно всяко движение от процеса, а г-н Марковски обясняваше на зрителите какво и как се прави. Дребен детайл – за най-известния сомелиер на България нашите ученици бяха „колеги“ и той ги наричаше именно така.

Прекрасно настроение създаде богатата програма на Илина Рогашка, която с усмивката, артистичното изпълнение и абсолютния професионализъм дискретно допълни атмосферата на вечерта.

Разбира се, в музикалната част се включиха и „обичайните заподозрени“ – в „нашите тържества“ винаги участват и „наши ученици“. Весела Джамбазова, въпреки натовареното ежедневие на зрелостник, поздрави своите учители със специално изпълнение. С песен поздравиха гостите и Елица Наумова и Радко Петков.

Групите „Гурме зона“ и „Млад кулинар“ се финансират по проекта „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014–2020 г.

Ангелина Иванова

снимки Диляна Кисьова и СУ“Васил Левски“

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button