ОТКЪДЕ ЗАПОЧНАХМЕ НИЕ

В информационно-културния център в Троян на 3май се състоя среща-разговор  с продължение„НОВООТКРИТИЯТ ХАДЖИЙСКИ“  и представяне на издадената книга в издателство“РИВА“ с неизвестни ръкописи на Иван Хаджийски“„ОТКЪДЕ ЗАПОЧНАХМЕ НИЕ”. Присъстваха  Тони Николов – Главен редактор на „ПОРТАЛ „КУЛТУРА“, проф. Цочо Бояджиев – инициатор,Йонко Йончев –управител на издателство „РИВА“.Организацията бе на Общински комитет „Васил Левски Троян.

Темата за Иван Хаджийски винаги е вълнувала троянци. Така и тази вечер изслушаха с интерес  за техния съгражданин. Задаваха въпроси. Следприключването на разговора , Тони Николов автора на книгата, бе  заобиколен от гостите уважили събитието и задаваха въпроси

Книгите , които бяха донесени бяха изчерпани за нула време.

Тони Николов

Тони Николов – философ и журналист. Специализирал в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши хуманитарни науки (Париж) в групата на проф. Жак льо Гоф. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M) в Лувен. От 2005 г. до 2009 г. е главен редактор на Радио Франс Ентернасионал – България. Автор на статии в областта на средновековната и съвременната философия, преводач на книги на Ж. П. Сартр, Ж. Ф. Лиотар, А. Безансон, Ж.Бернанос, Р. Жирар, Ж.Грийн, Вл. Гика, К. Вирджил Георгиу, на енцикликата „Блясъкът на истината” и на книгата на Бенедикт XVI „Светлина на света”. Съставител на тритомника с есета на Георги Марков. Хоноруван преподавател в СУ „Св.Климент Охридски”. Автор на книгите „Пропуканата България“ („Хермес“, 2015) и „Българската дилема“ („Хермес“, 2017).

Йонко Йончев

Йонко Йончев ръководи издателство РИВА. Работи в сферата на книгоиздаването повече от 30 години. Бил е председател на Асоциация „Българска книга“ от 2005 до 2007 година.

Проф.Цочо Бояджиев

Проф. Цочо Христов Бояджиев – философ, историк и преводач. Той е един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България. Преподава история на античната и средновековната философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (Лувен) и на Европейската академия на науките и изкуствата (Виена). Директор на Института за средновековна философия и култура, София
Член на Международното общество за изследване на средновековната философия, Лувен
Редовен член на Европейската академия на науките и изкуствата, Виена
Член-кореспондент на Берлинското научно общество
Редовен член на Ерфуртската академия на науките
Общество за философия на средновековието и ренесанса, Берлин
Европейско висше училище по антична и средновековна философия (EGSAMP)
Автор е на редица студии и монографии, учебни помагала, съставил е няколко антологии и сборници с философски текстове. Учредител е на Института за изучаване на средновековна философия. Превежда от латински, старогръцки и немски.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button