ТРОЯНЦИ СЕ ЗАПОЗНАХА ОТБЛИЗО СЪС ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ НА КАШИРА

На алеята пред библиотеката в Троян има 8 табла на които са представени или поради ограничения им обем по-скоро загатнати, различни аспекти от живота на Кашира – административното устройство на градския окръг, историята на града, православието, паметниците, развитието на промишлеността и селското стопанство, културата и образованието, здравеопазването и спорта.

Поводът за това индиректно запознанство с  най-младия побратим град на Троян Кашира е 3 години от  подписването на Споразумение за сътрудничество между двата града.  И съвпада с 9-май деня на Европа и Деня на победата . Защото точно от този град е започнала победната атака на руснаците.

Идеята и  организацията е на общинския съветник Васил Радойчевски и общините. А самите експонати са изработени в АРТБМ студио в Троян.

Радойчевски благодари на всички, които са участвали в реализирането на изложбата: Диана Воробьова, заместник-кмет на градски окръг Кашира, Алина Адигамова, експерт в отдела по информация в администрацията на градски окръг Кашира, Иванка Джабраилова и Елена Вълчева от отдел «Образование, култира и социални дейности» на община Троян, Елеонора Авджиева и Даниела Банкова от Музея на художествените занаяти

Разказа малко и за самият руски град

Кашира се състои от отделни микрорайони, на които нашите руски приятели, без да влагат много фантазия, вместо имена са дали номера – Кашира 1, 2, 3 и даже 8. Те са се образували както в резултат на естественото разрастване на града, така и на различни реформи, целящи намаляване на администрацията.

За пръв път Кашира се споменава в исторически документ преди 662 години. За този дълъг период градът наред с разцвета преживява войни и дори разрушаване до основи, след което се премества от левия на десния бряг на река Ока. Поради разположението си Кашира е южен аванпост на Москва, както в по-далечното минало, така и по време на Втората световна война. Понеже сме в навечерието на 9 май не можем да не споменем, че в края на ноември 1941 г. близо до Кашира съветските части в тежки боеве разбиват армията на генерал Гудериан и предотвратяват завземането на града от немците.

Жителите на града се гордеят с Каширската ТЕЦ, първият обект на Държавния план за електрификация на Русия след Октомврийската революцията през 1917 г., т. н. план ГОЕЛРО.

Пример за успешно развиващо се приватизирано предприятие е «Национална гъбена компания Кашира», която има 40% дял в производството на печурки в Русия. Вагоноремонтния завод и завода за производство на тротоарни плочки «Конгломерат» са примери за построени на голо място съвременни заводи. Близо до Кашира е построен първият в Русия завод за производство на картофени чипсове на световния производител «Фрито лей», което дава стимул за производството на картофи в региона.

Каза още че между Троян и Кашира има нещо общо, а то е като дефицитът на учители и лекари. Администрацията на Кашира успешно е решила тези проблеми чрез стипендиантска програма за студенти с педагогически профил и безплатни жилища за лекари.

След краткото изложение на общинския съветник двамата кметове -Донка  Михайлова и Петър Аврамски поздравиха всички организатори.На откриването й присъстваха учениците, които участваха в Кмет за един ден-Симона Стефанова, Тодор Спасов и Пламена. Имаше граждани , общински съветници и др.

Всички след това разгледаха изложбата.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button