„Умен град” основаха в НУ „Христо Ботев” Троян

„Умен град” основаха в НУ „Христо Ботев” учениците от втори „а” клас с класен ръководител г-жа Олга Константинова. Той възникна в резултат на реализацията на един интересен, иновативен и креативен проект „Прочети ме”, който цели да провокира и стимулира у децата четенето на книги. Проектът стартира на 1 ноември 2017 г. и завърши на 24 април 2018 г., денят в който училището чества 55 години от основаването си. Проектът „Прочети ме” е посветен на няколко годишнини – 55 г. от основаването на НУ „Хр. Ботев” , 170 г. от рождението на неговия патрон – Христо Ботев и 150 години от обявяването на Троян за град.
На 18 май резултатите от проекта бяха представени пред обществеността на града. Всъщност „умният град” е построен от хартиени къщички, като всяка къщичка е собственост на ученик от класа, а на покрива са написани заглавията на книгите, които той е прочел, и броят на страниците им. Ученикът, прочел най-много страници, днес беше провъзгласен за кмет на града. Последваха го – директорът на Музея, председателят на Читалището, директорът на Художествената галерия, на Детския отдел на библиотеката и на Училището. Гости на това мило тържество бяха действителните кмет – г-жа Донка Михайлова, председател на читалище – д-р Виолета Койновска, директор на музея – г-жа Елеонора Авджиева, отговорник на читалищната библиотека – г-жа Вихра Петрова. За ангажираността, инициативността и ентусиазма си всеки ученик получи грамота от кмета г-жа Михайлова и личен бележник.
В края на тържеството г-жа Тотка Станчева от читалищната библиотека представи пред малките любители на книгите и четенето инициативата „Лятно четене в Детския отдел” и ги покани в горещите юлски следобеди сред книгите, защото децата, които четат, успяват.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button