УЧЕНИЦИ НАРИСУВАХА ПАНО ПОСЛУЧАЙ 150 ГОДИНИ ТРОЯН

Две ателиета – Арт-ателия „Фантазия“ и „Живопис“ при СУ“Васил Левски“, които работят по проект „Твой час“ бяха вдъхновени от 150-годишнината от обявяването на Троян за град. Въпреки краткото време, Нора, Виктория, Василена, Еника, Деница и Жана, под ръководството на художника Стефан Мичев успяха да завършат големия си проект – рисуваното пано „Град Троян на 150 години“, което включва картини на първото светско училище в града, родната къща на Иван Хаджийски и паметника на загиналите във воините

Част от паното Родната къща на Иван Хаджийски

Най-малките, учениците от V и VI клас, нарисуваха пейзажи от троянския край, като специални отличия получиха петокласниците Матея, Преслав и Фанка. Грамоти за участие в различни конкурси получиха: Симеон Бояджиев (9б), Виктория Йонкова (11в).

Първото светско училищев Троян

Младите художници са душата на всички общоучилищни мероприятия: те създават духа на вътрешното пространство на училището, организират базари, готвят се за изложби, сподели  Ели Мичева,техен ментор  в ателиетата

Паметника на загиналите във войните троянци
Паметника на загиналите във войните троянци

Финализирането на проекта (ТВОЯТ ЧАС)“ на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014–2020 г.“ бе на 11 май -в деня на братята св.Св Кирили Методий“ по време на отчитане дейността на групите по проекта“ Твоят час“ в СУ“Васил Левски“.

Нора, Виктория, Василена, Еника, Деница и Жана заедно с преподавателите си бяха поздравени от Розалина Русинова-директор на училището и специалния гост Петко Пенков-председател на Общински съвет Троян. Този момент бе запазен  със снимка.

ПРОЕКТ ‘ТВОЯТ ЧАС’

 

Всъщност става дума за една от най-мащабните форми на допълнително финансиране на държавни и общински училища в България. Проектът се реализира вече втора година и по един гъвкав начин осигурява възможност всеки ученик да си намери местенцето: да навакса нещо пропуснато или да се потопи в собствения свят на лични интереси. Тази палитра от възможности определя и двата типа групи, които училищата могат да сформират: за преодоляване на обучителни затруднения и по интереси. Ръководители на групи могат да бъдат както преподаватели от училището, така и външни лектори – според изявените от самите деца предпочитания.

За да работи по проекта „Твоят час“ обаче, училището трябва да организира занимания на минимален брой групи – този брой зависи от категорията, в която попада. Категорията на едно училище се определя със заповед на Министъра на образованието и науката, на базата на 15 индикатора, характеризиращи достъпа до образование и образователните резултати на учениците.

 (ТВОЯТ ЧАС)“ на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014–2020 г.“

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button