Илиян Тодоров получи Почетната значка на Община Монтана

Илиян Тодоров – дългогодишен диригент на Представителен общински духов оркестър с мажоретки – гр. Троян, получи Почетната значка на Община Монтана. Този оркестър е първият открил през 1988 г. Дико-Илиевите празници и участвал във всички следващи издания на фестивала.
Г-н Тодоров върна жеста на кмета Живков с наградата на оркестъра – кристален плакет. Така кметът на Монтана стана третият носител на отличието, с което от учредяването му преди 8 г. до момента са удостоени малцина.
 

С Почетната значка на Община Монтана са удостоени  още двама диригенти с безспорен принос за съхраняването на традицията на духовите оркестри и за развитието на Дико-Илиевите празници, съобщават от общинската администрация. Кметът Златко Живков награди с високото отличие Тотко Рогашки – диригент на Представителния духов оркестър с мажоретен състав – Ловеч. Заместник-кметът Тихомир Антонов връчи значката на Константин Гайдарски – диригент на Младежкия духов оркестър с мажоретен състав към НЧ „Хр. Ботев 1884“ – Ботевград. Талант, последователност и непоклатима мотивация са в основата на успеха на трите оркестъра, които неизменно участват във фестивала в Монтана от създаването му преди три десетилетия, посочват от Общината. Тази кръгла годишнина беше повод всички участници да получат и юбилеен плакет наред с изящната месингова статуетка и диплом.

 

Десет оркестъра и 5 мажоретни състава от 4 държави – България, Румъния, Полша и Черна гора в продължение на три дни превърнаха Монтана в столица на духовите оркестри. Славата ѝ на Града на Дико Илиев защитиха Духовият оркестър на Народно читалище „Разум 1883” и „Vivo Montana“, които взривиха настроението на площад „Жеравица“ и закриха празниците с Дунавското хоро, с което и започна фестивалът. Диригентът им Пламен Крумов заслужи суперлативите на колегите си, а момчетата бяха безспорни любимци на публиката. Мажоретките от Общински младежки дом очароваха с нови костюми и композиции, подготвени от хореографа Луиза Стефанова, посочват още от Община Монтана.

Софийският духов оркестър и Гвардейският представителен духов оркестър допринесоха с участието си за високото художествено ниво на Дико-Илиевите празници, Духовите оркестри с мажоретки от Ловеч, Ботевград и Троян плениха публиката с младостта и вдъхновението си. Градската музика от Будва изненада домакините с изпълнение на „Хубава си моя, горо“, полският оркестър от гр. Могилно – с мекото звучене на интерпретациите си, а румънските момчета от оркестър „Яковений” – Ворона, с бясното темпо, в което изпълниха Дунавското хоро.

Изключително висока оценка за фестивала дадоха безспорни професионалисти като проф. д-р Жорж Бонев от Съюза на българските композитори и председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански, които проследиха Дико-Илиеви празници от началото до края

Заместник-министърът на културата Румен Димитров откри 16-ото издание на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев”, които се провеждат под патронажа на висшето ведомство. Сред официалните гости на бяха председателят на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов, депутатите Ирена Димова и Илиян Тимчев, областният управител Росен Белчев, а сред публиката бе и внукът на композитора- Пламен Илиев.

Община Мoнтана и БНР Видин
google-site-verification=jat7-SVpBRaRZLtuv_3-9201VaaFu2Y4XytDwyV3kRg

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button