Симона Велчева от НУПИ „Проф. Венко Колев” с награда за есе в национален конкурс на тема „Напред науката е слънце!” – Ловеч

 Наградите бяха връчени на специална церемония на 30 май следобед в навечерието на Деня на детето в Художествената галерия в Ловеч. Организатори на конкурса са Министерството на образованието и наука, Националният дворец на децата, РУО – Ловеч, Община Ловеч и ЦПЛР-Общински детски комплекс Ловеч. Гости на тържеството бяха заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов, Еленко Начев – началник на Регионалното управление по образованието, д-р Димитър Димитров, директор на Дирекция „Образование, здравеопазване, култура и туризъм“, Елка Петрова, директор ЦПЛР-ОДК и други.

Еленко Начев връчи наградата на Симона Велчева: грамота за отличие и медал. Ученичката е активен участник в Литературен клуб „Орфей” към Педагогическия Център за подкрепа за личностно развитие – Троян (Шошкова къща). Есето ѝ бе на тема „Светлината на Словото” и тя споделя в него за своите читатели следното: „Словото отваря нашите души и сърца. С него изразяваме себе си и лесно успяваме да изкажем или изпишем своите мисли, чувства, мечти и открития. То е създадено за нас с цел да разбираме света, да решаваме проблемите и възникналите въпроси с разговори и логични обяснения. Благодарение на него – доброто слово, записано в книгите, ние натрупваме нови знания, мъдрост… Словото има притегателна и магическа сила, от която човек не може да избяга, дори и да иска. Значение има за нас всичко, което слушаме, четем или пишем. Ала най-голям и дълбок смисъл има онова, което разбираме истински, което стига до съзнанието ни, разтърсва го и го променя завинаги. Тогава Словото започва да излъчва ярки лъчи и истински да озарява нашите дни – като чист, красив и мъдър светилник.”

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button