‘ФРАГМЕНТИ’ НА ПЛЕВЕНЧАНИНЪТ НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

На 6-ти юни от 18.00 часа в залите на Етаж 1 на галерия „Серякова къща” се открива изложбата „Фрагменти” – живопис и керамика на Николай Николов

„ФРАГМЕНТИ” е поглед върху творческия процес на художника Николай Николов след обучението му в ССХУПИ – ТРОЯН и ХА – СОФИЯ до настоящия момент. Това е почти 25 – годишен период на творчество, през който автора работи в различни направления от създаването на глинения съд, през академичното обучение в дизайн на керамика-стъкло и метал, към изява в живописта и скулптурата.

Авторският почерк на Николай Николов може да бъде открит както в портретна и пейзажна живопис, също така в частност и в абстракционизма. Но преди всичко изявата на художника личи в художествената керамика, чрез която той представя серия стенни часовници, в които вплита елементи на българската традиция в модерния изказ на форма и цвят.

ФРАГМЕНТИ отразява творческите търсения на автора както и  експериментирането с изразни средства, форма и материал, което от своя страна придава различно звучене на всеки един от периодите. Точно по тази причина един автор е постоянно недоволен от постигнатото поради непрестанното търсене на себе си. А често това безпокойство продължава безкрайно.

Изявата на Николай Николов е съпровождана от  текстове на съпругата му Албена Николова, преподавател по английски език, с която са заедно вече 20 години. Намират повода за точното време, в което да покажат, че споделят не само бита, но и творческите си търсения, както и взаимната подкрепа, която непрестанно си оказват един на друг.

Николай Николов

Роден на 14 юли 1968 в град Ловеч, още в ранна младежка  възраст напуска дома на родителите си и отива да учи в Училището по приложни изкуства в град Троян, което става отправна точка в творческото му развитие. Тук той се научава да владее изящната форма на глината и не случайно взима решение да продължи обучението си в Художествената Академия – София. Там придобива умението да прилага и усъвършенства наученото в богати и по-сложни форми, допълвайки към глината материали като стъкло и метал.

След завършване на обучението си, Николай се връща в родния си град, в който не толкова твори, а среща съпругата си и заедно се местят в Плевен, където и до днес живеят и работят. Николай изцяло е отдаден на творческата си работа, тъй като е преподавал рисуване едва 7-8 години, а през останалото време, повече от 10г, той твори в ателието си. Неговите търсения са предимно в областта на живопистта и керамиката. Непрекъснато експериментира с форми и материали. Неговите творби са притежание на частни колекции в различни държави по света.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button