ДОМАШНИТЕ ПРАСЕТА И СВИНЕ ДА БЪДАТ ЗАКЛАНИ, ПРЕПОРЪЧА ПОРОЖАНОВ

Домашните прасета и свинете в малките ферми да бъдат заклани, препоръча в Добрич земеделският министър Румен Порожанов, като превантивна мярка срещу африканската чума. Огнищата на зараза в Румъния вече са 400 и са стигнали нашата граница. Днес беше създаден областен координационен щаб, създаден с цел недопускане и ограничаване на заболяването.

Около 450 хиляди свине се отглеждат в България, 390 хиляди от тях в индустриални ферми, където биосигурността е много добра. Фермите от тип Б обаче и домашните дворове нямат подобни защитни мерки, затова препоръката на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов е животните там да бъдат изколени и месото им усвоено, защото са потенциално опасни. Това се отнася най-вече за стопанствата около главните пътища от Дуранкулак и Кардам, където има непрекъснат поток от зърновози и тези около големите свинекомплекси.

„И разбира се в 10-километровата зона около тези стопанства да няма наличие на подобни животни. Нека тези стопани да ги приберат, усвоят…“, обяви Порожанов.

 

Министърът поясни, че започва изграждане на телена ограда по 130-километровата сухопътна граница с Румъния, защото електронният пастир е опасен за малки деца и се оказва неудачна предпазна мярка.

„В момента стартираме изграждането с бодлива тел в четири реда, като колове през 2,50 м, като на местата, където са пътеките на животните, те се знаят от горските, от местните хора, там, където имаме движение на диви свине, ще бъде подсилена с т.нар. мрежа „бруно“, допълни министърът.

Тази ограда ще струва между 200 и 300 хиляди лева, а изграждането й е поверено на областните дирекции по горите и горските предприятия.

Към момента няма нито едно заразено от африканска чума прасе у нас, но препоръката на специалистите е при откриване на мъртво животно, независимо какво, диво или питомно, дори и на птица, веднага да бъдат сигнализирани ветеринарните лекари и агенцията по храните.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button