ЧЕТИРИМА ТРОЯНЦИ ЩЕ АТАКУВАТ ВРЪХ МОН БЛАН -ГАЛЕРИЯ

На път за връх Гросглокнер. Отдалеч се вижда

Над стотиците километри искрящи върхове и сурови ледени долини се издига един бял и величествен връх, връх по склоновете, на който се е зародил алпинизмът преди повече от 230 години. Днес този връх все още привлича планинари от цял свят, които са жадни за предизвикателства и приключения. Мон Блан! Със своите 4810 метра, върхът е най-висок в Алпите, най-висок в цяла Европа след върховете в Кавказ и е първенец на Италия и Франция!Този връх  няма нужда от специално представяне. Белият връх грабва въображението на поколения планинари ставайки мечтана цел за всеки от тях. Докосване до сърцето на Алпите и посещение на емблематичните Шамони и Мер дьо Глас.

На  френски: Mont Blanc означава  Бял връх / Бяла планина, на италиански: Monte Bianc

Четирима троянци също мечтаят   да го изкачат. Минко Банчев и Момчил Кинов(спасители), Христо Василев и Илко Илиев. И започват тренировки, подготовка. през цялата зима и пролет. Техен спонсор са Планинкса спасителна служба Троян и със свои средства.  И така те в момента са под връх Гросглокнер. Висок 3 798 m, е най-високата планина в Австрия.

Гледка от върха
Изкачване!

Намира се на границата между провинциите Каринтия и Тирол. По северните склонове на планината е разположен Пастерце, най-големият ледник в Източните Алпи. Първите опити за изкачването му са през 1799 г. През лятото на 1800 г. се осъществява втора експедиция от 62 души. Йосиф Ораш е считан за първият, изкачил върха. До 1918 г. Гросглокнер е частна собственост.
Нашите момчета са в момента в подножието му и се аклиматизират , каза Минко Банчев.  Ако времето позволи в събота и неделя ще започнат щурмуването на първенецът на Европа откъм Италианската част, по-трудната. Имат необходимите аксесоари или инструменатирум. Въжета карабинери, ледени клинове, каски, пикели, котки и всичко за зимната планина, сподели още Минко.

Очаквайте подробен разказ от четиримата (да са живи и здрави само) след като изкачат върха!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС, ТРОЯНЦИ!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button