ВЕЧЕ МОЖЕ ДА КОНТРОЛИРАМЕ ВРЕМЕТО СИ ВЪВ ФЕЙСБУК

Пристрастяването към социалните мрежи може да е сериозен проблем за доста хора. Facebook и Instagram смятат, че той може да бъде решаван чрез повече контрол от страна на потребителите. Затова двете социални мрежи пускат обещаните преди няколко месеца функции за ограничаване на потреблението, съобщава БиБиСи.

Функциите са част от мобилните приложения на двете платформи. Те дават възможност на потребителя да провери колко време прекарва във Facebook и Instagram. Статистиката е ден за ден и позволява на потребителя да види кога колко време прекарва в дадената социална мрежа.

 

Има и възможност за създаване на „дневно напомняне“, което да се покаже след достигането на определен период от време. Това ще уведоми потребител, че вече е прекарал определеното от самия него време в социалните мрежи и е добра идея да спре за деня. Има и опция да се спре показването на известия от приложението за избрана от потребителя продължителност.

„Не бих казал, че това е радикална промяна или нещо, което ще промени коренно начина, по който хората използват Facebook и Instagram. Изглежда ми по-скоро като опит да се балансира корпоративният интерес, който иска хората да прекарват възможно най-много време в социалните мрежи, но и същевременно да се отговори на хората, които намират постоянните известия за пречещи“, коментира Грант Бланк от Oxford Internet Institute пред Newsbeat.

 

Действително е трудно да се очаква от „пристрастен“ потребител да осъзнае проблема си и още повече да се опита да го коригира чрез ограничаване на времето във Facebook. Функцията е по-скоро с превантивен характер и да показва и напомня на потребителите да не прекаляват със социалните мрежи. И това обаче изисква потребителите първо изобщо да разберат за наличието на тези функции и второ да преценят, че има смисъл да ги използват.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button