Китайските уроци на Цветелина Калчева – 1ва част

„Сред приоритетите ни е привличането на туристи от далечни пазари, сред които основно значение има Китай. Убеден съм, че Вашето участие в този семинар ще Ви позволи да натрупате безценен опит и впечатления за Китай и за местния туристически пазар“, посочи зам.-министър Кънчев при изпращането на групата.

„Днес съм щастлив, че стартира първата по рода си съвместна инициатива в областта на туризма между Министерството на туризма и Министерството на търговията на Китай“. Това казва заместник-министърът на туризма Любен Кънчев при старта на първия Българо-китайски семинар за управление на туризма – 2018 г., цитиран от сайта на министерството, където се съобщава още, че 25 души – представители на общини, висши училища, бизнеса и Министерството на туризма са заминали за семинар – обучение в Китай. „Посещението се реализира с подкрепата на Министерство на търговията на Китай по покана и изцяло финансирано от китайска страна“, се отбелязва още в информацията.

В семинара участва и главният експерт „Търговия и туризъм“ в Община Троян Цветелина Калчева, която поканихме да разкаже на нашите читатели(Троянски глас) повече за обучението и срещата си с културата на Китай.

 

Цветелина Калчева със сертификат за успешно преминато обучение по управление на туризма в Китай, който като пазар е сред топ 50 на водещите страни за входящ туризъм у нас. В първите 4 месеца на годината китайските туристи у нас са близо 4500, като се отчита ръст от над 3% спрямо същия период на миналата година. През 2017 г. посещенията от далечната страна са повече от 26 хил. и са се увеличили с 41,2% в сравнение с година по-рано.

– Г-жо Калчева, вярно е, че туризмът е един от ресорите, за които отговаряте, но в България има още 264 общини и респективно толкова Ваши колеги, които биха могли да участват в семинара. За Китай обаче пътувате 25 специалисти, при това от различни институции, а не само от местни администрации. Как се случиха нещата при Вас – просто късмет или…?

– През май при мен пристигна преписка, резолирана от прекия ми ръководител Борис Бояджиев, че Министерството на туризма подбира хора по определени критерии за участие в семинар в рамките на Българо-китайска програма за обучение на кадри, като Министерството на търговията на Китай покрива всички разходи, свързани със семинара.

Пеещите фонтани на Хайкоу.

Първоначално погледнах несериозно на този мейл, но забелязах, че отговарям на условията – възрастово попадам в ограничението; по отношение на езиковите компетенции – нямам проблем с английския; имам професионален опит в сферата на туризма, като освен в Общината, съм работила известно време и в хотелиерството. Много важно условие беше здравословното състояние, където също всичко е наред. Още на този първи етап подборът беше много строг, като се изискваше да изброим дори държавите, посетени от нас през последната година.

ЗООПАРКА В ШАНХАЙ
ЗООПАРКА В ШАНХАЙ
ЗООПАРКА В ШАНХАЙ

Реших да участвам и получих подкрепа и от г-н Бояджиев, и от кмета – г-жа Михайлова, но някак си не вярвах, че ще се случи. Китай! Това е толкова далече, а пътуването – толкова непланирано… Но си подадох документите и след една седмица получих заветното обаждане: „Одобрена сте за втория етап. Заповядайте на интервю“. То се състоя в посолството на Китай в София. Проведе се на английски език със служители, които се интересуваха от нашите интереси, от естеството на работата ни, от туристическия потенциал в нашия регион, от мотивите ни за пътуването и обучението и с какво то ще бъде полезно в практиката ни … Въобще това беше една доста интересна дискусия, която целеше не само да установи нивото на владеене на английския език, но и да определи интересите, културата ни. Бях одобрена и след две седмици отпътувах…

И сега директно на въпроса Ви – не, не мисля, че бях просто късметлийка.

 

– Какво представляваше семинарът, на какво Ви обучаваха домакините?

– Програмата на престоя ни, изготвена предварително от организаторите в Министерството на търговията на Китай, включваше лекции с туристическа насоченост и посещения на популярни туристически забележителности в различни градове. Започнахме да изпълняваме тази програма само няколко часа след настаняването ни в хотела, което беше около полунощ след пътуване, продължило (с престоите) около 36 – 40 часа. Така лекциите, които започнаха в 9 сутринта, ни се отразиха добре, защото нямахме никакво време, нито пък възможност да се вайкаме колко сме изморени или как са ни се отразили часовата разлика и ужасната турбуленция.

Лекторите ни бяха университетски преподаватели и мениджъри във водещи компании; а темите – свързани с икономическия профил на Китай, 3S технологията и приложението ѝ в туристическия мениджмънт, развитие и администриране на туризма в провинция Хайнан, стратегия на маркетинга в хотелиерството и др.

 

– Споменахте, че предварителната програма е включвала и посещения на забележителности. Осъществихте ли ги?

– О, да! И те бяха най-вълнуващият елемент на нашето обучение. Смисълът им бе да видим и на практика как китайската държава управлява туристическите забележителности.

Започнахме, естествено, с обиколка на града домакин Хайкоу на остров Хайнан – популярен като китайските Хаваи. Разгледахме едноименния музей, стария квартал и невероятно красивата туристическа атракция „Вечерно шоу на пеещите фонтани на Хайкоу“.

В Шанхай посетихме зоопарк, който е разделен на две зони. В едната хищниците се разхождат свободно и посетителите ги наблюдават само от автобуси, а другата е обичайната зоологическа градина. Впечатли ме хабитатът на животните – изключително просторен, чист, с богата растителност. Цялата атмосфера създава впечатление, че животните се чувстват много комфортно тук. А зоопаркът се намира в икономическата зона на мегаполиса, известен като „витрината“ на най-бързо развиващата се икономика в света.

Качихме се и на Перлата на Изтока – телевизионната кула в Шанхай, която се издига на 468 м височина, и е петата по височина сграда в света. Оттук вечерта наблюдавахме как небостъргачите грейват в различни светлини. Магнетична гледка! Също като панорамата, разкриваща се през стъкления под на второто ниво на кулата. Престрашиш ли се веднъж да стъпиш върху него и да погледнеш надолу, те обхваща еуфория – страхотно е да наблюдаваш тези сгради от птичи поглед!

Отварачката

Тук посетихме още: даоисткия храм „Чънхуан“ – прочута историческа забележителност на Шанхай, където се намира един от най-оживените пазари за произведения на традиционните изкуства и занаяти; “Вайтан“ – световно известна крайбрежна пешеходна улица срещу популярните небостъргачи на Пудонг, Шанхай (сред които Световният финансов център на Шанхай , или както се нарича „отварачката“; Кулата на Джин Мао, наричана още кулата на Златния просперитет; Шанхайската кула; телевизионната кула); музей „Шанхай“ – най-представителната витрина на китайското изкуство и старинни предмети в света. Колекцията му съдържа над 120 000 културни реликви (от живописни платна, скулптури и калиграфия до мебели, резба върху нефрит и слонова кост, керамика и изкуства на малцинствата), които проследяват 5 хилядолетия история – от неолита през епохите на династиите Мин (1368 – 1644) и Цин (1644 – 1911) до наши дни.

Град Суджоу

Град Суджоу е друга популярна туристическа дестинация. Наричат го „Венеция на Китай“ заради множеството красиви канали, но е известен и с каменните си мостове, пагоди и екзотични градини.

Не бих пропуснала да спомена и два забележителни обекта, намиращи в град Саня – Музея на перлите и Парка на етническата култура на Ли и Мяо, където наш колега от групата участва във възстановка на сватбен ритуал с момиче от народа мяо. Небето, плажът и морето в този град са също впечатляващи. В небето не можеш да забележиш нито едно облаче, пясъкът е светъл и фин, а водата – топла и лазурна. Саня е изключително зелен град, с най-чистия въздух в страната и с 300 дни/годишно слънцегреене.

(следва)

Троянски глас

снимки-Цветелина Калчева

 

 

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button