ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЗА „ДЖЕНДЪР-ПРОБЛЕМА“

ЗА НАУКАТА, ДЖЕНДЪРИТЕ И САМОРАЗПРАВАТА
с Българската академия на науките

Ангелина Иванова

Позволявам си отново като лаик да коментирам неща, в които не съм специалист.
Простете – но затова е фейсбук – всеки глупак да демонстрира колко е глупав.

В случая споделям болката си от две неща.
Първо. От обругаването на науката – която не за пръв път се хвърля на кучетата от невежи и откровено тъпи хора.

Второ – че мнението в дискусията за сексуалната (само)идентичност се превърна в знак за „правилно“ и „неправилно“ поведение.
В социалните мрежи, под овациите на големите букви на заглавията, невежи и напълно незнаещи люде, се нахвърлиха не срещу един или друг учен, а срещу науката – БЪЛГАРСКАТА НАУКА.
Щастие предизвика ценната информация – „БАН спря джендър проект“. Не е ясно как БАН ще спре проект, който не финансира, но това е отделен въпрос. Няма да коментирам и проекта, който не познавам.
Втрещиха ме коментарите в социалните мрежи. Комен

тари, които демонстрират едновременно глупота, невежество и първобитно озлобление.
Някоя си Галина Златанова, несъмнено световно неизвестен корифей в областта на хуманитаристиката, с апломб обяснява:
„Какви са тези изумяващи с предназначението

си институти, в които е пълно с хора на държавна издръжка? Институт за изследване на обществата и знанието! Какво работят? Какво изследват целогодишно и каква е практическата полза от това?“
Скъпа ми незнаеща госпожо! Този Институт е едно от бляскавите лица на българската наука. За жалост именно умници като Вас, които смятат, че науката трябва да работи по печеливши проекти – ТУК И СЕГ

А – ликвидираха световно известния български ИНСТИТУТ по социология и се постараха да го обезличат. Не знам защо, дали за да дадат крилца на новообразувàния, водени от бившите му рожби или от откровено невежество, аналогично на Вашето, но водещата институция на българската социология беше унищожена. А там все още работят прекрасни и отговорни учени, много от които – за моя чест – са ми приятели!
И веднага следва отговор на следващия всезнайко – някоя си Мая Паскалева – която с чувство обяснява: „“Какво работят?“ – нищо, но от сърце!“.
Това е страшното, приятели!

Това се постига чрез медиите – обругаването, оплюването на българската наука, която е на ръба на изчезването. Там са останали наистина само или старци – не синодални, а наивни и честолюбиви, или млади надъхани хлапета, които вярват, че сутрин съмва.
Защото ако някой министър-председател раздава п

ари наляво и надясно (това не е в прерогативите му, впрочем), то той смята, че е в правото си да раздава преценки и за неща, от които просто не му е работа да разбира.
Българската наука, мили хора, е нещо скъпоценно, което расте като баобаб – бавничко, но вечно.
Българската академия на науките, която интелектуалните еднодневки си позволяват лукса да плюят, е наследник на Българското книжовно дружество, което нашите предци са подкрепяли още преди да има самостоятелна българска държава…

И – за самия проект.
Нека крещим „осанна“ и „разпни го“ след като се запознаем лично с „престъпника“. Да, възможно е това да е интелектуална проституция на български учени. Но е възможно и реално да се търси възможност за преодоляване на една от многото линии на нетолерантност в българското училище – място на нетърпимост, агресия и незнание.

АНГЕЛИНА ИВАНОВА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button