„ПЕПЕЛЯШКА“- СБЪДНАТА МЕЧТА НА ДЕЦА- ТЕАТРАЛИ ОТ СЕЛО ТЕРЗИЙСКО

„Читалище „Зора 1922“ с. Терзийско Ви кани да посетите представлението на пиесата „Пепеляшка“ на 31.08. 2018г. от 19 часа“. Няма как да не  се отзовем НА ТАЗИ ПОКАНА.

Защото това е една сбъдната мечта за децата и жителите на троянското село Терзийско, което е Меката на грънчарството. Преди почти 50 години в читалището са се поставяли много пиеси.

Идеята за Възраждането на театрална трупа е отдавна. Но минават години докато  през  2018-та ръководството на местното читалище  решава  това да се случи., разказва Анелия Вачкова. Следват срещи със  Стоян Георгиев-режисьор от Ловеч, който успешно поставя постановки в Троян. Женитба, Фалшивата диплома и др са пиеси , които се помнят от троянци. Към Център за подкрепа за личностно развитие – Троян Шошковата къща) има сформирана театрална младежка група.  Всяка година  в края на сезона гледаме по една постановка изиграна от тях и режисирана от 71-годишния Стоян Георгиев

Това лято обаче  ще видим  нещо по-различно. Приказката“Пепеляшка“ интерпретирана от деца  живеещи или временно пребиващи за лятната ваканция  в Терзийско. Декорите са на Мая Дочева с активното участие на артистите. А кои ще са актьорите? Внуците на някогашните артисти. В главните роли  Йордан Ментов – принца; Евгения Черешарова – Пепеляшка.  Габриела Павлова – Хортензия;Теодора Петрова – Жавота; Анелия Вачкова – мащехата; Георги Нинушев – вестител; Мадлен Стоянова – фея; Полина Трифонова – Жозефина; Рая Младенова – Каролина

Музикалното оформление  е на трупата.

„Скъпа публика, гости и посетители, залата ни побира около 350 седящи места, но има и място и за правостоящи.“ Това е продължението на поканата отправена към жителите и гостите на Троян и село Терзийско. То се намира на 12 км  западно  от града е.  Единственото населено място в района, което не е разположено в долините, а по билата на възвишенията върху които се намира, което позволява изключителна панорамна гледка към най-високите върхове на Стара планина и Предбалкана. Невероятната природа и зеленина допълват приказната картина.

В землището на селото има находища на хубава глина и това е причината да се развие грънчарството. Този занаят дава и първото име на селото Грънчар, което то носи до 1868 г., когато се отделя като самостоятелна община под сегашното си име Терзийско. В горната махала Терзийска, поради хубавите и обширни пасища, се развивало животновъдството, което от своя страна било предпоставка за възникването на терзилъка (шивашкия занаят). В началото заселниците си шиели дрехи в Троян. По-късно троянски майстори-терзии започнали да идват и да отсядат в горната махала за по няколко дни. Впоследствие някои от тях се преселили тук и махалата получила името си Терзийска.

Не забравяйте, на 31.08. 2018г. от 19 часа. В салона на НЧ“ЗОРА -1922“. Терзийско.

Билетчето ще струва 1 лв

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button