Преображение Господне e! Днес празнуват Теодора Дудева, Божидара Симеонова и Милена Дренчева!

На 6 август Православната ни църква отбелязва един от най-светлите Господски празници – Преображение Господне.

На този ден са родени Теодора Дудева-преподавател в ПМЕТ Троян, Божидара Симеонова- студентка по композиция в Музикалната Академия в София и Милена Дренчева- секретар на читалището в Малко Търново

С пожелание за здраве, благополучие и  много творческо щастие

Празникът води началото си още от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Господ Иисус Христос в небесна слава пред трима от учениците Му.

Светите апостоли не допускали, че Господ Иисус Христос ще понасе унижения и кръстни страдания – според тях това било несъвместимо с величието и славата Му. Той им говорил често за страданията, които го очакват, за смъртта и Възкресението Си. За да укрепи вярата на учениците си, Господ решил да покаже на трима от апостолите истинната си небесна слава.

Той, придружен от апостолите Петър, Иаков и Йоан се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и започнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя Учител напълно преобразен.

Лицето му светело като слънце, а дрехите му блестели като светлина. Господ беседвал с светите Мойсей и Илия, за предстоящите си страдания и Кръстна смърт в Йерусалим. В един момент светъл облак осенил всички и от него се разнесъл могъщ глас: „Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение. Него слушайте“.

При тези слова свише, апостолите в силен страх паднали ничком на земята. Когато славата Господня се скрила от тях, Господ се приближил към учениците си и казал: „Станете, не бойте се!“. Това чудодейно събитие трябвало да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания, да укрепи вярата им в Неговата Божествена природа.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button