СРЕД ТРАФИКАНТИТЕ НА КОНТРАБАНДНИ ЦИГАРИ ИМА И ДЕЦА

Делът на контрабандните цигари е 5.8%, което е най-ниското ниво от 2007 година

Борбата срещу контрабандата не е кампанийна работа. Неслучайно бюджетът е на 2 милиарда излишък, а започнахме на минус, с дефицит. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на представянето на резултатите от 1-вото тримесечие на 2018 г. за тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари от проучването на празните опаковки. Според последните данни, делът на контрабандните цигари е 5.8, което е най-ниското ниво от 2007 г., от когато се прави изследването.

 

Борисов изтъкна ефекта от работата на ситуирания в ГДБОП Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари, в който работят служители на МВР, митници и НАП. По думите му благодарение на съвестната дейност на различните ведомства там се получава двоен контрол. Личното ангажиране на прокуратурата по темата също дава резултат и допринася за бързото реагиране по места.

Има 77 задържани трафиканти, сред които и деца.

„Много пъти съм си признавал, че няколко години наред не успяхме да намерим формула да накараме „Митниците“, МВР и данъчните да си споделят информация и това става с ново звено в ГДБОП – там може да се открие всякаква информация“

Министър-председателят изтъкна, че борбата срещу контрабандата допринася за повече спокойствие за гражданите, повече приходи в бюджета и възможност да се повишава стандартът на живот. „Приходите в бюджета позволиха да направим толкова не само в социалната сфера, но и за заплатите на МВР, на армията, на учителите, на служителите за охраната на затворите, за добавките за пенсионерите за Коледа и Великден, за БАН“, напомни още премиерът Борисов.

https://www.gov.bg и BTV

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button