ЩЪРКЕЛИ ЗАГИНАХА ЗАРАДИ НЕОБЕЗОПАСЕНИ ДАЛЕКОПРОВОДИ В ЕЛХОВО

И четирите са с проблеми в крилете, основно луксирали стави.

Десетки щъркели загинаха от високоволтова дъгa, след като са кацнали на необезопасен далекопровод в Елховско. Въпреки спасителната операция оцеляват едва четири птици, съобщиха от BTV.BG

Сигналът е подаден от гранични полицаи. На нощно дежурство до село Малко Кирилово те виждат как високото напрежение убива птиците.

„Сигналите бяха за убити щъркели от високоволтова дъга. Веднага се обадихме на колегата, който е в района на град Елхово и се отзова на място”, обясни Иван Гагов от РИОСВ – Стара Загора.

„За пръв път виждам такова нещо, под всеки един стълб имаше 4-5 до 6 мъртви щъркела. Гледката е потресаваща”, допълни и Димитър Тодоров от РИОСВ – Стара Загора.

Оцеляват само четири птици. Откарани са в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Все още не е ясно дали ще могат отново да летят.

И четирите са с проблеми в крилете, основно луксирали стави. Това най-често се получава, когато птиците падат от голяма височина”, заяви лекар от Центъра.

Всяка година има единични инциденти с ударени от волтова дъга птици, но подобен масов случай е прецедент, твърдят от Спасителния център.

„Ако далекопроводите бъдат обезопасени, подобна трагедия би могла да бъде предотвратена. Имаме сътрудничество с електроразпределителното дружество, много стълбове са обезопасени, но на тези още не им е дошло времето”, коментира Иван Гагов.

От ЕВН казаха за btvnovinite.bg , че започват проверка по случая.

Снимка: btvnovinite.bg

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button