17 ЖЕРТВИ, 3 ОСТАВКИ, И БОЛКАТА ОТЛЯВО!

Една седмица отмина  след зверската катастрофа край Своге. За миг излетяха към небето 17 човеци. Едно дете остана завинаги дете. Те няма да се върнат при нас, но ние рано или късно ще идем при тях.

Изводите обаче остават за живите.

Катастрофи е имало и ще продължава да има. И преди години са загивали много хора. Според Националния Статистически институт  сблъсъците  по родните шосета до преди 5 години  и жертвите са били 1000 човека,  в последните години вече са наполовина.

Погледнете статистиката от 1971-2015. Ранените не са променени чак толкова. Убитите през 1981 година са 1219, като най-ниска смъртност при ПТП са през 2012 и 2013-601 . Т.е има малък „напредък“ .  Жертвите намаляват.

Но след  случай като този, че  жителите на   едно село вървят след  15 ковчега, започваме да се замисляме

Защо? Как? Кой е виновен?

И се започна прехвърляне на вината от този, на онзи …И се стигна до оставките на трима министри на важни министерства:  на Вътрешната работи, на Регионалното развитие, и на Транспорта.

Казват, че рибата замирисвала от главата.  Добре. Валентин Радев, Николай Нанков казаха: „Лична вина нямаме, но поемаме отговорност за случилото се!“

 А на баш виновниците?  На тези, които са строили пътя преди много лета?  За непредпазливото шофиране по този път, макар,че  той е всеизвестен с катастрофите

Полицейските бюлетини са пълни с информация за  Пътно – транспортни произшествия.

Не защищавам никого. Не поемам чужда вина и отговорност. Всеки си носи кръста, който е избрал, независимо колко е лек или тежък?

Но малките камъчета обръщат колата.

И както казва Вапцаров-

Аз паднах. Друг ще ме смени и…

 

                                                      толкоз.

 

Какво тук значи някаква си личност?!

Ще дойдат други на министерските кресла.  И тях някой ще смени.

А кой ще промени съзнанието на хората, шофьорите и пешеходците? Тръгвайки от дома с колата нямам сигурност по пътя. Принцип  ми е:  „Аз сам се пазя“,  но  не всякога пазенето ни помага. Ние не знаем пред нас дали няма да изскочи дете, възрастен човек, който недовижда или не чува, животно. Или при неправилно изпреварване, отнемане на предимство, или пиян до козирката да се вреже в нас и много други фактори.  

АЗ , И ТИ , И ТОЙ, И ТЯ за секунди да отлетим и ние. Там  горе.

БЪЛГАРИНО, НАУЧИ ЗАКОНИТЕ , ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ И ТОГАВА ПРАВАТА! САМО С ПРАВА НЕ СЕ ЖИВЕЕ!

ЗАЩОТО БОЛКАТА ОТЛЯВО Е НАЙ-СТРАШНА!

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button