300 млн допълнително са поискали общините през 2018

За Северна България на човек се падат по 18 лв, а в Южна – 9 лв на глава.

След бурните спорове разразили се за по повод Постановлението за  разпределението на 111 млн лв по общините  между БСП  и управляващите, разменените реплики между министъра на регионалното развитие Николай Нанков и кмета на Община Троян Донка Михайлова, зам.председател на НСОРБ , екипа на БНР „Хоризонт “ са изискали справка  за отпуснатите допълнителни средства за общини.  По-долу цитираме колегите, които дават по-голяма яснота защо така са разпределени 111-те млн  лв , които предизвикаха политически трус(БТВ) през изминавалата работна седмица.Проблемът обаче беше междупартиен, защото разгледано  от цвета на партии, най-малко финансии влизат в червените, а най- много в сините.  Справката на БНР е за разпределението СЕВЕР -ЮГ , а не по партии.

Искания за 300 млн. лева допълнителни средства за общините са постъпили в Министерството на финансите от началото на годината до 10 август. Това се казва в справка, направена специално за БНР „Хоризонт“, от ведомството. Оттам допълват, че към момента са удовлетворени около 30% от тях. Средно на глава от населението предоставените средства са 12 лева.

Предоставените допълнителни средства на общините в Северна България са за 18 лева на човек, а в Южна – за девет лева, показват данните на финансовото министерство, предоставени на „Хоризонт“. Заради по-слабото икономическо развитие на северната част от страната, около 40% от исканията на общините са удовлетворени там. За сравнение – в Южна България засега местните администрации са получили 20% от поисканите допълнителни трансфери, като разликата се обяснява с „по-добрия приходен капацитет на общините в тази част от страната“. От финансовото министерство подчертават, че с постановлението на Министерския съвет се отпускат 87 млн. лева за общинските администрации. 

Останалите 24 милиона от предвидените в постановлението общо 111 млн. лева са предназначени за София и Пловдив, но те са предварително разчетени в централния бюджет. Разликата е, че за останалите общини се дават пари, които са спестени или са пренасочени – от разходи, за които се очаква да не бъдат направени, въпреки че има предвидени средства.

БНР

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button