НА 29 ОТКРИВАТ ГРУПОВИЯТ ЛОВ НА ДИВА СВИНЯ, ЗАБРАНЯВАТ ИЗЛЕТИТЕ ПО ГРАНИЦАТА С РУМЪНИЯ

На 29 септември ще бъде открит официално ловният сезон за диво прасе за 2018 г. Това съобщи в Комисията по земеделието и храните министър Румен Порожанов. Днес ще бъде качен проект на заповед за едноседмично публично обсъждане. Груповият лов обаче ще има определени ограничения. Няма да се ловува в 10 км зона по границата с Румъния, около Тутраканци, и около пристанище Варна и Златни пясъци. Това са препоръките на БАБХ. Ловът там ще остане само на място. Друга зона между 10 и 20 км, която е до границата ще бъде с групов лов, но без кучета, а с други способи на подканяне на животните. За цялата останала страна груповият лов ще бъде разрешен от 29 септември, събота, другата седмица. В момента в който се появи ново огнище на АЧС веднага ще бъдат приети респективни мерки.

Групов лов покрай границата няма да се извършва и в Румъния.

По рано този месец министърът на земеделието посети Букурещ, за да координира действията по справяне с болестта Африканска чума по свинете с румънските си колеги на земеделието и селските райони Петре Дея и на водите и горите – Йоан Денеш.   И двете страни предприеха много сериозни превантивни действия – на всички ГКПП пунктове е възобновена дезинфекцията, изземват се и се унищожават всички продукти със свинско на границата, но въпреки това преди 10 дни се появи първия случай и у нас, коментира земеделският министър пред румънската делегация.

Припомняме, че до 25 септември 2018 г. трябва да бъдат изградени ямите за съхранение на странични животински продукти в ловностопанските райони на ловните дружини, съобщават от ИАГ. Дейността е свързана с превенцията на Африканската чума по свинете и съпътства и други мерки, които да предприемат ловците по време на лов на дива свиня.

Ямите ще са на удобни за самите ловци места и достъпни за високо проходима техника с цел безопасно извозване на отпадните животински продукти до тях. Целта е това да става при спазване на противоепизоотичните изисквания и на мерките за биосигурност.

Сред изискванията е включено още стените и дъното на ямите да са от материал, който не позволява проникването на тъкани и течности от отпадните продукти в почвата и околната среда като дълбочината да е поне 2 м и ширината поне 1,20 м. При извършване на обработката на отстреляните животни, отпадните продукти е необходимо да се поставят в изградените ями и да се третират с негасена вар. Ямите трябва да са покрити с масивни капаци и да са оградени с ограда, която да е вградена в земята поне 30 см за ограничаване на достъпа на хищници. Оградата трябва да се намира на разстояние най-малко в радиус 1.

АГРОЗОНА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button