ОБЩИНСКА СЪВЕТНИЧКА ОТ ЛОВЕЧ СЕ ВЪРНА В МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ

Местната депутатка от ПП ГЕРБ Йовка Тодорова отново участва в работата на ловешкия парламент след близо 4-месечно отсъствие. Това стана ясно при старта на днешното 52-ото заседание на Общински съвет-Ловеч.

Припомняме, че Йовка Тодорова бе арестувана във втората 10-дневка на юни т.г. Тя бе привлечена като обвиняема за злоупотреба със средства по програми на Бюрото по труда в Ловеч, където работи. Ставаше дума за сума от около 120 хил. лева. В Окръжна прокуратура-Ловеч бе образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление за това, че Тодорова не е изпълнила служебните си задължения по предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Агенцията по заетостта, с цел да набави за другиго имотна облага и от това са настъпили значителни вредни последици в размер на 117 300 лв. за Агенцията по заетостта, уточниха от прокуратурата.

Неизпълнението на служебните й задължения се изразявало в извършване на рекламна дейност, чрез насочване на кандидати за обучение към конкретна фирма, в неотразяване на констатации за извършени проверки, некоректно попълване, с необходимите реквизити, на констативни протоколи за присъствие на обучаеми лица при извършване проверки на място, неизвършване на контролни проверки, съгласно план-график.

В резултат на тази дейност била получена облага за фирмата, която извършвала обучението под формата на ваучери на значителна стойност.

Във връзка с процесуално-следствените действия тогава бяха проведени разпити на служители в Бюрото. ДАНС и полиция претърсиха офисите, иззета бе документация, уличаваща Тодорова.

В същото време от ГЕРБ-Ловеч се разграничиха от Йовка Тодорова. До ареста й местната депутатка бе член на две комисии в ловешкия парламент: Постоянна комисия по общинска собственост, устройство на територията, комунални дейности, екология и транспорт и Постоянна комисия за децата, младежта, спорта и НПО.

В Бюрото по труда в Ловеч Йовка Тодорова изпълняваше до задържането си се трудеше в качеството си на експерт, отговарящ за програмите, по които се провеждат шофьорски курсове на безработни. Според схемата за източване на средства тя водела списъците, в които фигурирали фиктивно 20-30 души. Или пък реално часовете, предвидени за обучение, били по-малко.

Пак тогава стана ясно, че за длъжностно престъпление Законът предвижда наказание от 1 до 8 години лишаване от свобода.

https://lovechmedia.com/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f/%d0%b9%d0%be%d0%b2%d0%ba%d0%b0-%d1%82%d0%be%d0%b4%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%b0%d1%80/

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button