СВАЛЕТЕ ЗНАМЕНАТА! МИНАВА ГЕНЕРАЛ ВАЗОВ!

Битката при Дойран от 1917 г. е втората битка от така наречената Дойранска епопея. Провежда се между 22 април и 8 май 1917 г. близо до езерото Дойран.

През есента на 1918-а година три английски, два гръцки и един френски батальон атакуват Девета Плевенска дивизия около Дойран. Най-тежката атака се поема от 34-и и 58-и Троянски полкове. Атаката е отблъсната, а заради пълния разгром англичаните наричат Дойран „окото на Дявола”.

Днес , троянци доказаха, че помнят героите !

В Троян беше открит паметник на ген. Владимир Вазов по повод 100-годишнината от края на Първата световна война и Дойранската епопея.

Паметникът на ген. Вазов е дарен от проф. д-р Иван Гаврилов, който казва „100 години го дължим, защото този човек и тези хора спасиха България. Изключителен българин, герой, един от българите, които легитимират българското достойнство и чест“.

Според него това е една поука и за нашата армия, и за нашия народ, че българският дух е несломим, „ние може да сме загубили войни, но ние помним своята история, тачим нашите герои. И се гордеем и няма да забравим, че ние благодарение на тях живеем тук и сега”.

Много троянци и гости на града се поклониха пред паметта на загиналите за освобождението и обединението на България. 

Ако днешна съвременна България иска да има бъдеще, трябва да помни не само примера на хора като ген. Вазов, но и да създаде нови такива свои военачалници“, подчерта проф. Гаврилов.

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Петък, 14 септември 2018 г.

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Събота, 15 септември 2018 г.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button