СЛЕД 100 ГОДИНИ В ДОЙРАН

О.з. полковник Иван Павлевски разказва за боевете през септември 1918 г

От 16 до 19 септември 1918 г. на Дойранската позиция се провежда петата и последна битка от Дойранската епопея, пресъздадена в Троян на 15 септември 2018 г. За да почетат паметта на предците си, потомците на героите от Дойран от 22 до 24 септември посетиха местата на военните действия.

На Кала тепе на фона на Дойранското езеро (снимка Васил Балевски)

За пръв път пътуването беше без традиционната благословия на проф. Божидар Димитров в Националния исторически музей.

Най-напред групата се спря на съхраненото и възстановено гробище на 11-та пехотна македонска дивизия в граничното Ново село.

Останки от паметника на полковник Каварналиев

След това участниците в пътуването се поклониха пред гроба на полковник Каварналиев, намиращ се на малка височина вляво от пътя за Валандово на около 3-4 км след Дойран, срещу село Гьопчели. През месец юни на 1913 г. в неравна битка с гърците полковник Константин Каварналиев спасява от изтребление населението на Кукуш и предотвратява превземането на Дойран. Ранен е в крака и по-късно умира от загуба на кръв. През 1916 г. 9-та плевенска дивизия издига върху гроба му седемметров паметник в чест на полковник Каварналиев. През 1966 г. паметникът е взривен по време на акция за унищожаване на български военни паметници в Югославия.

Пред Фердинандовата чешма (снимка Васил Балевски)

На 23 септември сутринта групата се отправи от Нови Дойран към Фердинандовата чешма, издигната в памет на загиналите герои от 34-ти пехотен троянски полк. За героизма на троянци говориха Христо Данов от Добродан и адв. Теодор Цачев от Тетевен. Пред чешмата бе поднесен венец на признателност от Община Троян и Общински съвет Троян, а също така бе прочетено обръщение на Донка Михайлова, кмет на Община Троян, към потомците на героите от Дойран.

Пред гроба на полковник Каварналиев;

От Фердинандовата чешма групата се изкачи на Кала Тепе. Тук до бункера, който англичаните наричат «Окото на дявола», наблюдателен пункт на полковник Пано Маринов, командир на 34-ти пехотен троянски полк, бе изслушана беседа за бойните действия през септември 1918 г. Тя бе изнесена от о.з. полковник Иван Павлевски, автор на книга за забравения героичен 58-ми пехотен полк, окомплектован с войници от троянско и свищовско. После до Фердинандовата чешма се състоя традиционния обяд с печена на шиш сланина и троянска сливова ракия.

На 24 септември бе осъществена среща с градоначалника на Дойран Анго Ангов, на когото бяха връчени подаръци от Община Троян, покана за участие в юбилейния празник на града, както и икона на Св. Илия, дарение от проф. Иван Гаврилов за едноименната църква в Стари Дойран. В църквата «Св. Илия» потомците на героите от Дойран запалиха свещи, за да почетат паметта им.

На Кала тепе на фона на Дойранското езеро (снимка Васил Балевски)

 

Васил Радойчевски

Стари Дойран

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button