ТРИ ТРОЯНСКИ МАЙСТОРКИ СА НОМИНИРАНИ В БИАНАЛЕТО“ТЕНЕЦ“ МОНТАНА

Биенале „Тенец“ 2018  организирано от Община Монтана; Съюза на българските художници /СБХ/; Художествена галерия „Кирил Петров“ – Монтана; Представителството на СБХ – Монтана, и Дружеството на художниците „Тенец”- Монтана. Престижното събитие е включено от Министерството на културата в програмата на Европейската година на културното наследство. В  него участваха 312 творби, пристигнали за участие в биеналето от 32 населени места, включително и  от Троян.

Жури, включващо безспорни авторитети: Вежди Рашидов (член кореспондент на БАН и министър на културата в два кабинета), Божидар Бончев (професор в катедра „Керамика“ на Националната художествена академия), живописецът Свилен Блажев, графикът Захари Каменов и Дончо Планински – председател на Дружеството на художниците „Тенец” – Монтана определи кои автори да бъдат номинирани в отделните  категории за Първата награда. В раздел “Приложни изкуства” са номинирани три троянски майсторки –  Красимира Дренска, Мария Радоева и Мила Воденичарова. Кавалер на дамите е Иван Кънчев  от София.

На 1.октомври ще бъде официалната церемония  по награждаването и тогава ще разберем къде ще отиде Приза в  категорията „Приложни изкуства“, съобщава Дарик – Враца

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button