ТРОЯНСКИ УЧЕНИК СЕ СРЕЩНА С ИЗВЪНРЕДЕН И ПЪЛНОМОЩЕН ПОСЛАНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ

Наградени ученици в Международен ученически конкурс
„Заедно в XXI век“

Деян Христов от СУ“Св. Климент Охридски“ Троян с първа награда от Международен ученически конкурс „Заедно в XXI век“ в Москва

Български ученици – победители в Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“ се срещнаха с Н. Пр. Атанас Кръстин – Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Руската Федерация на 7 септември 2018 г. в Москва.

Децата са в Москва на шестдневна екскурзия като награда за първите места в разделите за есе, стихове, реферати, медийни презентации и рисунки по темите: „140 години от Руско-турската Освободителна война“ и „По пътя към Победата – 9 май 1945 г.“ Ежегодният конкурс „Заедно в XXI век“ се организира от Фондация „Устойчиво развитие за България“ съвместно с организационен комитет с председател г-жа Станка Шопова. Конкурсът се провежда под патронажа на Посолството на Руската Федерация в България и е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на децата и учениците. Тази година бе част от Програмата на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война и възстановяването на българската държавност под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев.

Участваха над хиляда деца от България, Русия, Молдова и др. Авторитетно жури от известни учени, художници, поети и писатели оцени детските творби. Отличените 103 ученика и 50 учители бяха наградени с грамоти и предметни награди на тържествена церемония в Руския културно-информационен център. Отличените български ученици на второ място и отличените с първо място ученици от Русия и Молдова бяха наградени с почивка в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ и с участие в международен ученически поход-урок „По стъпките на Руско-турската Освободителна война“ /Бяла, Шипка, Плевен/.

Отличените на първите места в различните раздели на Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“ по традиция получават награда посещение в Москва предоставена от Фондация „Устойчиво развитие за България“.
Тази година това са учениците:
-Аглая Тодорова – 6 клас, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали
-Ростислав Румянов – 11 кл. СУ „Сава Доброплодни, гр. Шумен
-Дамян Лазаров – 7 клас, СУ „Йордан Йовков“, гр. Тутракан
-Антонина Лозанова – 11 клас, ППМГ „Екзарх Антим I“, гр.Видин
-Деян Христов – 9 клас, СУ „Св. Климент Охридски“, ЦПЛР, гр.Троян
-Денислав Маринов – 10 клас, СУ „Йордан Йовков“, гр.Тутракан
Йоана Симеонова – 6 клас, СУ „Георги Бенковски“, гр. Тетевен
Ивена Петрова – 6 клас, ОУ „Христо Никифоров“, гр. Ловеч
-Танина Костова – 7 клас, ШИИ „Живопис“, ОДК „Св. Иван Рилски“, гр. Казанлък
-Диан Генов – 11 клас, 17 години, ПГЧЕ „Васил Левски“, гр. Бургас
Ръководител на групата е Галина Иванова – старши учител, ръководител на Школа по изобразително изкуство към Общински детски комплекс „Св. Иван Рилски“ гр. Казанлък

Тези талантливи български ученици се срещнаха с българския посланик в Москва г-н Атанас Кръстин, на когото сме изключително благодарни за радушния прием. В приятелска атмосфера децата разказаха за своите успехи и участието си в конкурса, прочетоха свои стихове, подариха свои филми и др. творби. Посланикът разговаря с всеки от групата, поздрави децата и изтъкна, че е изключително впечатлен от познанията и таланта им. Приятелски напътства младите хора, особено тези, които изразиха желание да продължат висшето си образование в Русия. Групата подари на г-н Кръстин книги и пъзели, посветени на Освобождението, издадени от Фондация „Устойчиво развитие за България“.

Екскурзията на децата тази година се осъществява и с подкрепата на Фонд „Русский мир“.
По време на престоя си в руската столица наградените ще посетят Кремъл, Третяковската галерия, Музея на Великата Отечествена война, Музиея на Пушкин и др. забележителности.
Организаторите вярват, че красотата и величието на руската столица и руското гостоприемство ще оставят прекрасни впечатления и ще стимулират желанието на българските деца да изучават руския език, литература, история, култура.

Фондация „Устойчиво развитие за България“

БЕЛ.НА РЕДАКТОРА: Другият награден от този не Христо Костов от НУПИ“Проф.Венко Колев“в Троян. Той бе награден  с почивка в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ и с участие в международен ученически поход-урок „По стъпките на Руско-турската Освободителна война“ /Бяла, Шипка, Плевен/.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button