ЗАПОЧНА ДЕЛО ЗА ПРИЧИНЯВАНЕ НА СМЪРТ ПОРАДИ НЕМАРЛИВОСТ

Разпоредително заседание по наказателно дело от общ характер се е  провело на 1 октомври от 10:00 ч. в Окръжен съд – Габрово. Образувано е по обвинителен акт на Окръжна прокуратура против  собственик на фирма от Троян, обвинен в „причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност”, съобщава Дарик NEWS

Трагедията се разиграла на 2 юни 2015 година около 16:00 часа в участък от дърводобив в местността „Стара сружня” в землището на севлиевското село Стоките. Загиналият – жител на тетевенското село Градежница, бил работник на обекта. 51-годишният мъж бил затиснат от дърво, смъртта настъпила веднага.

Загиналият край село Стоките дървосекач е работил за троянска фирма

Управителят на фирмата, извършваща сечта, е обвинен, че: „не изпълнил задълженията си произтичащи от разпоредби на Закон за здравословни и безопасни условия на труд, Правилника по безопасност на труда в горите, Наредба № 7 от 1999 година за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване и Наредба № РД 7-02 от 2009 година за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, с което е причинил смъртта на мъж от с. Градежница общ. Тетевен, работил на обекта.”

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button