ИВАН МИХОВСКИ И НЕГОВИ КОЛЕГИ ПОДГОТВЯТ ЗАКОН ЗА ТРЮФЕЛИТЕ

Прескъпата гъба трюфел скоро може да влезне в българското законодателство. По въпроса работят депутати от ГЕРБ начело с Иван Миховски.

Наскоро Миховски е бил на празника на трюфела в град Угърчин, където ежегодно търсачи на гъбата се събират да обменят опит и да честват урожая. Местни събирачи се оплакали на Миховски, че от години има проблем в сектора, че масово се берат гъбите без разрешителни, не се използват кучета за търсенето, а на право се разорава почвата…

Депутатът от ГЕРБ веднага се заел със случая и обещал на трюфел събирачите, че ТРЮФЕЛА ще влезне в българското законодателство

„Целта на феста е не само да се популяризира скъпата гъба в България, но и да се опазят находищата, да има регламент. Защото масово се търсят трюфели, а находищата се унищожават. Това трябва да се регламентира със закон, да се знае през всеки един сезон какъв вид трюфел се бере, да има санкции. По този въпрос вече съм провел разговори с народни представители като с организацията съдейства именно народният представител Иван Миховски“, разясни Цветозар Мичевски, собственик на една от най-големите фирми за изкупуване на скъпата гъба.

Според искането на трюфел търсачите трябва да стане забранен извън периода 1 март – 1 юни. ГЕРБ са се ангажирали са прецизират текстовете, които да влезнат в закона за лова и дивеча. Сега трюфели могат да се берат само с разрешително, но няма ограничение кога да става това във времето.

Скъпата гъба главно се изнася в чужбина като една голяма част отива за Италия. Този бизнес изхранва 10-15 хиляди българи, които се издържат от лов на трюфели. Те настояват за закондателна инициатива, която да ограничи добива на скъпата гъба извън периода 1 март – 1 юни, за да може да се запази мицела в периода на растеж на трюфела.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button