МЛАДШИТЕ ПОСЛАНИЦИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ОТ ПГМЕТ – ТРОЯН ПОПУЛЯРИЗИРАТ РЕШЕНИЕ НА ЕП

Даниела Кънчевска слага табелка н Маи Петкова-2-ри клас

Младшите посланици на Европейския парламент от Професионална гимназия по механоелектротехника – Троян популяризират решението на Европейския парламент за намаляване употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба, взето на 24.10.2018г..

Двама от Младшите посланици на ЕП от ПГМЕТ- Троян, Даниела Кънчевска  и Йордан Ментов, посетиха второкласниците от СУ“Васил Левски“, гр. Троян, за да ги запознаят по атрактивен и достъпен начин с решението на ЕП за ограничаване употребата на пластмасови изделия в страните членки на ЕС до 2025г.

Младши посланици

Малките ученици разбраха кой са най-често използваните продукти от пластмаса, като бъркалки, дръжки за балони, чаши и др. и как може да бъде ограничена тяхната употреба. На децата бе обяснено, че това са най-големите замърсители на световния океан. Те бяха впечатлени от факта, че според световни експерти до 2050г. в океана ще плават повече пластмасови предмети, отколкото риба. Кака Даниела и батко Йордан обърнаха внимание на второкласниците, че до 7 години в България, както и в останалите страни членки на ЕС ще бъде наложено решението пластмасовите бутилки да се предават в специални пунктове за рециклиране, а малките умници пресметнаха, че тогава те вече ще бъдат големи и ще се чувстват подготвени да се отнасят отговорно към употребата и рециклирането на пластмасата.

Срещата съвпадна с деня на Черно море и по този повод получиха от Младшите посланици изработен знак, с надпис „Аз обичам и пазя Черно море“, с пожелание да споделят наученото с техните семейства и приятели.

Благодарим на класните ръководители – г-жа Дачева и г-н Моллов за оказаното съдействие!

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button