НАЙ – ДОБРОТО ОТ БЪЛГАРИЯ Е ТРОЯН

Президентът Румен Радев: „Който иска да види най-доброто от България, нека заповяда в Троян“

Много стилен и с мяра бе  празника на Троян послучай 150 години от обявяването му за град.  Тържествена литургия, дефиле и концерти на водещи духови оркестри (Сухопътните  войски на армията, Ловешкия духов оркестър с мажоретки , от Ботевград и домакините – Троян). Официалната част не бе затормозяваща с дълги речи и поздравления.

На празника военнослужещи изнесоха знамето на Троян под звуците на химна на града, изпълнен от Представителен духов оркестър на Сухопътните войски на Българската армия и Представителен общински младежки духов оркестър. По-късно флагът на града бе издигнат от кмета Донка Михайлова и военнослужещи.

Президентът Румен Радев бе гост на официалните чествания по случай 150 години от обявяването на Троян за град. По думите му, през годините той се утвърди като вековно огнище на образование и култура, на буден дух и предприемачество, разцъфтяващо и днес. Всяко едно поколение продължава да развива традициите по уникален начин.

Ловчанският митрополит Гавриил отправи благодарствени думи и благослови жителите на красивия планински град.

Донка Михайлова поздрави троянци с  думите: „Дълго мислих какво послание трябва да отправя в този ден – като поука от историята на нашия град, като отговорност на нас съвременниците да пренесем в бъдещето традицията, като послание към тези, които идват след нас.
И реших да кажа две думи – общност и предприемчивост. Това е за мен Троян. И дано така да бъде.
Честит празник, троянци!
На многая лета, Троян!“, каза в част от словото си кмета на Троян

Наградата  Ламар бе връчена на поета и троянец Любомир Левчев, който е болен и не можа да дойде. От негово име  благодари новия члена на Академията на науките Иван Гранитски

Награждаването на  изявените троянци се проведе в обновената заседателна зала на Общински съвет Троян без  излишни слова. Новите Почетни граждани Николай Йовков, инженерите Марин Радевски и Владимир Младенов благодариха за оказаната чест. Бяха наградените  със Златен герб на Троян известни лекари  – проф.Гавраилов,  д-р Бамбов, д-р Василев и Планинска спасителна служба.

Музейната сбирка  също накара троянци да се усмихнат и посмеят. Децата бяха най- щастливи. За тях каки и батковци от Велико Търново се бяха погрижили  да играят хокей на трева, да стрелят с топки. Да се пускат по въже и много други забавления.

А като подарък за троянци бе прекрасния концерт на Ани Ненова, Радко Петков(„Гласът на България“), неостаряващите легенди на българската музика – Силвия Кацарова и Васил Найденов.

А най- голямата изненада за троянци бе 3D видео в , което се разказва за опожаряването на града, за троянската шарка, за битката край Дойран, За Иван Хаджийски и др.

Огромна наслада за троянци и гости бе великолепна заря.

Държавният глава бе гост на официалните чествания по случай 150 години от обявяването на Троян за град. По думите му, през годините той се утвърди като вековно огнище на образование и култура, на буден дух и предприемачество, разцъфтяващо и днес. Всяко едно поколение продължава да развива традициите по уникален начин.

 Сред присъстващите на площад „Възраждане“ в Троян бяха народни представители, представители на местната власт, делегации от побратимени и партньорски градове от Германия, Русия, Франция, граждани.

Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close