ПОБЕДА ЗА 14-ТГОДИШНИТЕ, ЗАГУБИ НА МЪЖЕТЕ И КАДЕТИТЕ ОТ БК „ЧАВДАР ТРОЯН“

Чавдар започна с фалстарт участието си в мъжката А РБГ – регион ИЗТОК.

Гларуса от Бургас

В деня на големите празненства по случай 150 годишнината на Троян в Общинската спортна заличка се игра първият баскетболен мач за сезон 2018- 2019 г . между Чавдар и Черноморец – Бургас. И макар , че на площада течеше грандиозна празнична програма , залата беше пълна със зажадняли за баскетбол троянски фенове. Имаше и голяма група привърженици от София , най-вече близки и приятели на състезателите от Черноморец , които заедно с треньора им Йордан Колев са част от разформирования участник в А група отбор на ЦСКА. От пръв поглед се виждаше , че гостите са много сериозен противник , а и присъствието в редиците им на дългогодишния национал и с голям международен опит, играч Христо Николов – Гларуса ги прави основен претендент за първото място в региона , дори и в групата.

Ивайло Вучков

Сред публиката забелязах и големият баскетболист от 80 – те години Владимир Младенов – най-новият почетен гражданин на Троян, а редом до него и дошъл да го поздрави негов близък приятел, заслужилия треньор по баскетбол, Петко Маринов. На мача бяха и единствените троянци играещи в първия ешелон на българския баскетбол Острев и Кочев в „Спартак“Плевен.
Мачът започна смущаващо за домакините и пълното превъзходство на черноморци във всички аспекти на баскетболната игра. Пресиращата защита на гостите по целия терен предизвикваше детински грешки при нашите и скоро започна да се оформя неприятна разлика в полза на гостуващия отбор.Частта завърши 10 – 22. През втората четвъртина картината на терена почти с нищо не се промени , въпреки отчаяните опити на треньора Лъчезар Диков с чести смени и пробване на най- оптимална петица на терена , частта отново бе загубена,  този път с 15 – 23 , за да се оттеглят и двата отбора за почивка при резултат на полувремето 25 – 45 за Черноморец.
Второто полувреме започна с неочакван подем в редиците на Чавдар и в края на частта , която бе спечелена от чавдарци , надеждата за обрат възкръсна. „Троян , Троян“ – мощната подръжка от трибуните даваше допълнителен стимул на играчите ни , а те наистина изцеждаха всичко от себе си. 19 – 11 за Чавдар. А в средата на последната четвърт , когато разликата бе сведена само до 6 точки и се виждаше смут в редиците на противника и най – големите песимисти вече виждаха победата. Жалко, след прекъсването взето от треньора на бургазлии,Гларуса, се развихри покрай него и другите му съотборници и само за около 5 минути разликата отново се вдигна. По добрият отбор в мача постигна своето. Може би щеше да има друга развръзка, ако присъстваха капитанът Любо Лилов и опитният гард Ценко Наков , но служебни ангажименти са ги възпрепяствали.
След завършване на срещата направих малка анкета сред 20 човека от публиката за определяне Играч на мача и любимец на феновете. За играч на мача почти единодушно бе избран Христо Николов – Гларуса от отбора на Черноморец , а Любимец на публиката стана Ивайло Вучков – Чавдар.
В другия мач от региона Шумен победи Икономически университте – Варна с 90 – 82.
Следващата неделя Чавдар гостува на ИУ.
В раните часове на неделята ,от 10:30 часа Чавдар 14 години момчета победи „Буба – баскет“ София с 80 – 63 , в Елитната група – Запад. От 12:30 ч. също от  същото първенство  –   Запад , но за  16 години Чавдар загуби от техните набори от  Буба с 45 – 98.

Мисля, че самият факт, че Чавдар участва в Елитните групи е показателен , че в клуба се работи сериозно с подрастващите.

Да пожелаем успех в следващите битки !

СТЕФАН ГЕНКОВ

Back to top button