Първата школа на Телерик Академия в Ловеч отвори врати

Първата школа на Училищна Телерик Академия в Ловеч. Поздравителен адрес изпрати еврокомисар Мария Габриел.

Тя ще работи в компютърната зала на СУ „Св. Климент Охридски“ и в нея ще се обучават 22 деца от 5 училища в града, в четвърти клас. За да се включат в школата, те са преминали през специален тест, проведен от Телерик.
Благодаря ви, че повярвахте – на Телерик Академия най-вече, на мен и на вашето училище. Идеята в Ловеч да има школа на Телерик ми е отдавна. Защото споделям тяхната визия за утрешния ден на младите ни хора и защото знам, че най-добрата инвестиция, която ние възрастните можем да направим за децата ни, е да ги подготвим за дигиталното бъдеще, което ги очаква. В Ловеч с откриването на първата школа на Телерик ние правим една крачка в тази посока, каза при откриването областният управител Георги Терзийски. Той поясни, че обучение по програмиране и дигитални науки, изграждане у учениците ключови умения и познания, които да ги превърнат в дигитални лидери, търсени специалисти и активни граждани е мисия на Телерик Академия и те много държат до тази възможност да имат достъп всички деца, без оглед на финансовите възможности на техните родители. Затова и обучението е безплатно за децата, а работата се подкрепя чрез дарителство. Терзийски благодари специално на фондация „Веселин Калчев“ и нейният председател Пламен Митев, която подкрепи финансово идеята. Той приветства децата и от името на Петър Шарков – Генерален мениджър на Училищна Телерик Академия, когото определи олицетворение на съвременен будител и вдъхновител и голям приятел на училището.
Програмата „Дигитални науки“ изгражда у учениците ключови умения за успех в дигиталната икономика, ефективно учене, справяне с опасностите в интернет, опознаване на технологиите и тяхното управление, програмиране, по-добра кариерна ориентация. И нещо много, много, много важно – тези ви умения ще ви дадат възможност да работите от всяко място, където има компютър и интернет, да работите от дома си. Смея да мисля, че бихте избрали това да бъде вашият дом тук, в Ловеч, подчерта още областният управител.
Поздравителен адрес до школата изпрати и еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел. В него се казва: „От днес нататък Вие ще се учите да говорите още един език – езикът на технологиите. Силно вярвам във Вас да бъдете посланици на това, че в Ловеч учат и творят млади хора, смели и отворени към новото, със знания и способности. България и Европа имат нужда от Вашия потенциал. Учете и инвестирайте в своите възможности за работа с новите технологии, защото това е билет за Вашето по-добро бъдеще, което ще бъде цифрово. И не забравяйте – Вие имате привилегията да бъдете поколението на технологиите, но по-възрастните Ваши близки имат нужда да бъдете техни своеобразни учители за придобиване на цифрови умения. Инвестицията в придобиването на цифрови умения е инвестиция с висока възвръщаемост за всички – за обучаващите се, за нашето общество, за нашата икономика. Пожелавам на добър час на школата, на нейните инициатори и възпитаници!“

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button