ТРОЯНЕЦЪТ ИВАН ШОПОВ И ГРУПА „АВИГЕЯ”, ПРОФ. ЦОЧО БОЯДЖИЕВ И „ЕСЕНЕН САЛОН“ В „СЕРЯКОВА КЪЩА“

На 12-ти октомври 2018 г. от 18.00 часа,в навечерието на Петковден, галерия „Серякова къща” ще представи своя проф. Цочо Бояджиев, който тази година ще премине под знака на 150 годишнината от обявяването на Троян за град.

Освен традиционно представените нови творби на Дружеството на троянските художници, ще бъде показана и изложбата „Портрет на един град”. Идеята за нея е на известния български учен и наш съгражданин проф. Цочо Бояджиев, който в съавторство с троянския фотограф Цветан Тончев заснема публични и непублични личности от Троян. От фотографиите се ражда каталог – албум с предговор от професора, който ще се превърне в исторически документ за времето на създаването си  и ще остане след празничната еуфория.

 

Изложбите ще бъдат открити лично от кмета г-жа Донка Михайлова, която същата вечер ще представи резултатите от проекта, чрез който галерията тази година се сдоби с ново външно и вътрешно художествено осветление и с нови механизми за експониране на картини.

Както обикновено, събитието ще има концертна част, изпълнителите тази година ще са троянецът Иван Шопов и група „Авигея”.

Иван Шопов е музикант и художник, добре познат на българската и световна публика с многобройните си албуми и изпълнения на живо. Съчетавайки български фолклор със съвременна електронна музика, през годините записва три албума с виртуозния Теодосий Спасов. През 2009-та година двамата гостуват с изпълнения в галерия „Серякова къща”. Този път Шопов е поканен с новия си проект, в който среща талантливите народни певици от „Авигея”, с които в началото на 2017-та издава албума “Канатица”. Музиката в него съчетава вековното и емблематично песнопение на българите, пречупено през музикалната призма на Иван, като завладява публиката със съвременния прочит на нашите традиции.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button