ИСТОРИЧЕСКА ВЪЗСТАНОВКА ПО ПОВОД 141 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ТЕТЕВЕН!

РЕГИОНАЛЕН КЛОН "АПРИЛЦИ-ТРОЯН-СЕВЛИЕВО" УЧАСТВА В ИСТОРИЧЕСКА ВЪЗСТАНОВКА ПО ПОВОД 141 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ТЕТЕВЕН!

На 27-ми октомври 2018 година, Тетевен бе разтърсен от тътена и гърмежите на изстреляните патрони по повод 141 години от освобождението на града.Това се случи по време на Историческата възстановка, която пресъздаде непоклатимия тетевенски дух за свобода! Тя се организира за втора поредна година в навечерието на предстоящия празник на града – 1-ви ноември – Освобождението на Тетевен и Ден на народните будители.

Във възстановката участваха 107 души от Национално дружество ,,Традиция“ от Регионалните клубове от: Тетевен, София, Плевен, Ловеч, Априлци, Троян, Копривщица, Етрополе, Лесидрен, Баня /Панагюрско/, Мирково, Габрово, Червен бряг, Русе, Нова Загора.

Бяха пресъздадени бойните действия на отряда под командването на ескадронния командир Антонов и отряда с командир полковник Орлов, както и ключовото участие на тетевенеца Баньо Маринов – революционер и един от водачите на Кресненско-Разложкото въстание. След продължителни гърмежи и сражения, турците биват прогонени и напускат града. Краят на уникалната възстановка бе сложен с влизането в Тетевен на забягналите от Диарбекир смели тетевенци – х. Станю Врабевски и Петко Милев, заедно с руските войски, при тържественото биене на камбаните.

Освен вярата в Бог, силата на българския дух и тетевенското безстрашие, народната музика и традиция е спомагала за запазването на целостта на народа. По този повод в салона на НЧ ,,Съгласие 1869“ Тетевен, тетевенци имаха възможността да се насладят на прекрасните изпълнения на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци ,,Иван Вълев“.

Галерия от снимки

ТУК

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button