Безопасността на колоездачите – участници в движението!

Безопасността на колоездачите – участници в движението, беше обсъдена на работна среща в общинската администрация

На 28 ноември, по покана на ръководството на Община Троян и по повод публикуван материал в електронното издание на вестник „Троян 21“ от 22.11.2018 г., в общинската администрация беше дискутирана темата за колоездачите в Троян и безопасното им участие в движението по пътищата. Участие в работната среща, водена от заместник-кмета Ангел Ангелов, взеха представители на РУ на МВР гр. Троян, авторът на публикацията – Мариян Данчев, общинският съветник Николай Тодоров и журналистът Генадий Маринов (в-к „Троян 21“).

В началото на срещата г-н Данчев формулира проблеми, с които се сблъсква като участник в движението по пътищата, основните сред които: неспазване на Закона за движение по пътищата от страна на някои велосипедисти, най-често – движение без светлини или с недостатъчни такива, без светлоотразителни жилетки; каране след употреба на алкохолни напитки; неизправни велосипеди – всичко това е предпоставка за инциденти по пътищата. Освен дефинираните проблеми, по време на срещата бяха очертани и важни приоритети, около които в бъдеще следва да се работи – търсене на възможност за обособяване на велоалеи, насърчаване на хората да ползват велосипеди като транспортни средства, но спазвайки нормативните изисквания, с цел безопасност на всички участници в движението. Г-н Данчев представи и една своя идея, която нарече утопична – съвместна работа с ученици от Професионалната гимназия по механоелектротехника. Идеята на троянеца е учениците от професионалната гимназия, като част от своята учебна практика, да работят в обособен пункт, в който всеки да може да закара своето колело, на което да бъде извършен преглед и взети съответните мерки за обезопасяване, при необходимост.

Участниците в срещата обсъдиха възможни промени в Наредба № 2, (Проект на Наредба № 2 за организацията и безопасността на движението на територията на Община Троян е качена за обсъждане на сайта на Общински съвет-Троян) като предложенията следва да бъдат внесени за дискусии. Институциите се обединиха около идеята да си сътрудничат и заедно да повишат информираността на гражданите по отношение на безопасността и задълженията на всеки, който се придвижва с колело. Ще започне работата по съвместна информационна кампания, която да поясни задълженията на велосипедистите и в същото време да стимулира повече хора да се придвижват със своите колелета в общината.

Срещата бе първа от поредицата разговори, които ще се състоят.

Важно е да отбележим, че велосипедистите не бива да се поставят под общ знаменател и трябва да се отчете фактът, че има изрядни участници в движението, с всички необходими сигнализации.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button