ДА ПОМОГНЕМ ДА ПОЧИСТИМ ПЛАНИНАТА ИЛИ БОКЛУКЪТ В РАНИЦА

Данита

На 16.11.2018г от 18 часа в Информационно- културния център Данита Заричинова , която бе поканена от абитуриентката Стефани Лалева, активна планинарка, говори за еко кампанията „Боклукът в раницата“.

Лекторът е от екологично сдружение „За земята“, от екипа „Нулеви отпадъци“. Участник е в инициативите sipi.eu и „Умна раница“. Разказа интересни детайли от кампаниите, които водят. Тази година за 20-и път се провежда кампанията „Боклукът в раницата“.

Заричинова представи с презентация в която  идеята е в планината да оставим само спомените си. В слайовете видяхме  статистиката на почистването от 1999 до 2018 година, „Кое зависи от нас като планинари?“. Тук бе    поставен въпросът за  пластамасовите изделия  и тяхната вреда . Бе показан чаршаф, който може да се събере в шепа. Те се  се шият в Кубрат, в училище по текстил.

СЪщо така бе повдигнат въпроса  и кой може да се включи в юбилейната иницатива. Бе обърнато внимание какво да купуваме от магазина и какво – не. В лекцията се включи и Стефани Лалева, която е била на семинара на хижа „Амбарица“.

След това лекцията премина в дискусия. Доброволци изявиха желание да се запишат сайта www.zazemiata.org.

Тази акция има подкрепа ма Министерството по екология и  „вълната“ за почистване вече е обхванала туристическите дружества, които са обединени в Български планинарски съюз с идеята млади хора да  бъдат и хижари. Беше дискусиран и проблема  за отпадъците, които трябва да се събират разделно, но за това ще има друга лекция – „Как се прави компостер“. Важна е намесата на местната власт и активните граждани.

Да напомним,че вече е готов е проект на общините Троян и Априлци за компостерна инсталация. Има добра практики  в Габрово, Свиленград, в Словения.

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Петък, 16 ноември 2018 г.

Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close