„Спомен за вдъхновеното сърце на учителя“

Тодор Маринов и Михаела Хиткова изпълняват „Копаница’ на Ибро Лолов

Инициативен комитет „Ученици и приятели на Маестро Владимир Парушев“

НЧ „Наука – 1870 г.“ – Троян организираха „Спомен за вдъхновеното сърце на учителя“  по случай 95 години от рождението и 25 години от смъртта на Маестрото  – Владимир Парушев. Но  зала „Форум“ се оказа твърде малка за да събере учениците на Маестрото и троянци. Чухме  изпълнения на акордеонистката Вероника Тодорова и акордеонисти – ученици от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен, от класа по акордеон на Ценка Тодорова, която също е ученичка на човека, който избра Троян за свой град.

 

Дафина Маринова – последният концертмайстор

Маестро Парушев е роден във Варна, но съдбата го довежда в Троян през 1951 г., като съпруг на троянката Станка Таслакова. По професия е  икономист, но с огромна музикална култура, варненецът се превръща в основна фигура в културния живот на градчето ни.

Мариета Жекова
Радина Радионова

Още докато живее и работи във Варна, през деня Парушев е счетоводител, а вечерите – пианист по ресторантите. В края на 1953 г. създава в Троян естраден оркестър към читалището, а малко по-късно, по подобие на описания софийски „Джаз на оптимистите”, и троянска джаз формация. По сведения на музикалния педагог Атанаска Ненковска в нейната основа стоят музикантите от старата градска музика, които Парушев приобщава за своето авантюристично начинание.(тр21). Създава детската музикална школа,

Публиката

акордеонния оркестър, самодейната опера и

Тодор Маринов

Представителния  младежки  духов оркестър с мажоретки., който  впоследствие става Общински.

„Троянският оркестър е създаден преди четиридесет години от маестро Владимир Парушев. Той беше ерудит човек и много неща му вървяха. Беше един бисер за града“, каза за него Илиян Тодоров – зам. областен на област Ловеч в момента .
На практика в Троян има духова музика още от началото на миналия век.
Градът и днес пази спомена за онази прословута манифестация на 1 май 1901 г., когато дефилирали шест манифестанти и седем музиканти
Тогава това били първите опити на социалистическото движение да привлече вниманието на гражданите. Историческа случка, интересно описана от един от най-големите троянци – социолога Иван Хаджийски.
Богат е  личния фонд на музикалния деец. Фондът на Владимир Парушев е дарен на Архивав град Ловееч от съпругата му през 1995 г. Съдържа автобиографични и биографични материали – дневници за дейността му като ръководител на акордеонния и духовия оркестър при читалище „Наука“ – Троян, много грамоти от участия в наши  и чужди фестивали и прегледи на художествената самодейност. Съхранени са много снимки и писма на негови ученици, изпълнени с любов и благодарност към учителя. Мариета Ралчовска, негова ученичка пише:“Неговата стая не оставаше никога празна. Уроците ни по акордеон бяха два пъти седмично, но ние изпитвахме необходимост да го виждаме всеки ден.“ Под диригентската палка на Владимир Парушев ръководените от него формации печелят най-високи отличия на наши и чужди прегледи на художествената самодейност, правят известно името на Троян и едновременно с това, той успява да изгради последователи, на които освен любовта към музиката, професионалния усет и майсторство предава и неукротимия си творчески дух. (Държавен архив Ловеч)

Плевенските акордеонисти  са носители на Първи награди  в международни конкурси. Те  изпълниха произведения на Доминико Скарлати,  Владислав Залатьорев и Ибро Лолов.

Присъстващите изгледаха специално направен  филм за Парушев. Бяха показани много филми и редки снимки на Маестрото, които породиха много емоции и сълзи в очите. При изработването на който са използвани авторски презентации на Ваня Давидова и Свилен Димитров. Монтажа е на Калин Димитров, а текста чете – Маргарита Генкова

Организаторите на това мило събиране бяха Иванушка Хаджийска, Мариета Жекова, Николай Тодоров, г-н Иван Владовски – изпълнител от акордеонния оркестър, и двамата – спомоществователи на събитието. Венелин Димитров – ХЪША, Снежана Стайкова, Калин Димитров  и  екипа на читалище“Наука – 1870″ Троян и водещата Радина Радионова. Специално за случая бе долетяла от Германия последната концертмайсторка Дафина Маринова

След прекрасният концерт – спомен всички ученици  на Маестрото , които присъстваха на по чаша вино си припомняха случки със техния учител.

На  30.11.2018г( на този ден преди 25 години   почина  Владимир Парушев –Маестрот) ученици  запалиха  свещичка на гроба  му.

 

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Четвъртък, 29 ноември 2018 г.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button