Троянки запретнаха ръкави в работилница за домашен хляб!- галерия

Поканата за участие в нея отправиха Тереза Георгиева, „стопанка“ на информационно-културния център (ИКЦ) в града, и Елица Досева – бивша възпитаничка на паралелката по хотелиерство и ресторантьорство в СУ „Васил Левски“ – Троян, и многократна призьорка от ученически състезания по хлебарство и сладкарство. Въпреки съвпадението по време с друго културно събитие инициативата на двете момичета препълни залата на ИКЦ в четвъртък, 22 ноември, вечерта. Защото мнозина бяха любопитни да научат повече неща за хляба, който са правили нашите баби и бабите на техните баби; да разберат що е това квас, какво представлява хлябът, замесен с него и как се съчетава той с модните „гурме“ вкусове на съвременните българи.

Отговори на тези въпроси, както и няколко техники за приготвяне в домашни условия на „истински, жив, качествен“ хляб предложи Елица, която смята, че замесването на насъщния с мая е лесно, „ниска летва“. Майсторството и предизвикателството е приготвянето му с квас, защото в този случай „не знаеш кога ще стане“. Хлябът, всъщност храната и то здравословната храна, е страст, която за Елица, освен специалност от средното училище, е и хоби, и професия.

В момента тя работи като сладкар в кафе „Тифани“, иначе определя себе си като „домашен хлебар“, който няма особено високо мнение за качеството на днешния българския хляб и затова е решила да популяризира „този хубав домашен занаят, който всеки може да упражнява и да извлече ползи от него за себе си и за семейството си“. Любопитното е, че с тази своя инициатива Елица успя да изненада и своята учителка по готварство Милена Мартинова. Тя бе прочела за проявата, но не знаеше кой е инициаторът й и бе любопитна да го види и чуе. Сега, при вида на своята ученичка и многобройната публика, която тя бе привлякла, сподели, че е приятно изненадана и искрено удовлетворена.

Удовлетворени от вечерта останаха и другите гости в работилницата за хляб, които имаха възможност да споделят своя опит, да поставят въпроси или да запретнат ръкави и бръкнат в нощвите, за да се уверят, че наистина никой не е по-голям от хляба.

Троянски глас
ЕЛИЦА И ХЛЯБ
 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button