АПИ апелира шофьорите, на които днес не им се налага спешно пътуване в Северозападна България да се въздържат от пътуване

От пътна полиция отправиха апел към водачите да не предприемат пътуване, ако не е крайно наложително.

Причина са обилните снеговалежи, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Поради обилен снеговалеж и за снегопочистване временно е ограничено движението на моторни превозни средства над 12 т по АМ „Люлин“, посока изход София.

Идентично ограничение е въведено по път I-6 Кюстендил – ГКПП „Гюешево“, между 10 – 56 км по автомагистрала „Тракия“, както и  по дестинацията – ГКПП „Калотина“ – Сливница. Временно се ограничава движението в изпреварващата лента при км 221 на АМ „Тракия“ поради катастрофирал товарен камион. Движението се осъществява в активната лента.

Обилен сняг вали и в района на автомагистрала „Хемус“, там видимостта е намалена и заради падналата мъгла.

Шофьорите, на които днес им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, предупредиха и от АПИ. Националният институт по метеорология и хидрология е определил жълт код за опасно време в областите Видин, Монтана, Враца, София-град, Софийска област, Перник и Кюстендил, в които се очакват снеговалежи и образуване на снежна покривка.

АПИ апелира шофьорите, на които днес не им се налага спешно пътуване в Северозападна България да се въздържат от пътуване. Водачите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили трябва да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, уточняват от агенцията.

При необходимост е възможно да се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на пътни инциденти. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24 часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

снимка: Десислава Стефанова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button