В ДУХЪТ НА СТАРИЯ ТРОЯН – видео

Прекрасната водеща Вихра Петрова- сама сътворила своя тоалет

И тази година се проведе традиционния Коледен бал на читалище „Наука -1870“ Троян.  Гостите този път бяха облечени  в одежди напомнящи Стария Троян преди 150 лета. 

д-р Виолета Койновска – председател на читалищното настоятелство

Д-р Виолета Койновска  обяви какви  средства са необходими да се събират за абонамент на периодични издания за библиотеката (1500лв); доплащане на  щорите (1200лв); реставрация на картини (800лв); реализация на проекта за салона – ново осветление и озвучаване, подмяна на сценично облекло, 3D кино (3800 лв) и др.

Народните прдставители

Гостите бяха бизнесмени, учители, представители на неправителствени организации. и др.Официалните гости бяха Донка Михайлова – кмет, народни представители, зам.-областният управител Бойко Пъдарски и Петко Пенков – председател на Общинския съвет. Екипът  и членовете на читалищното настоятелство   посрещнаха с песента „Нашият град“ своите гости.

Донка Михайлова -кмет на община Троян

Кметът на община Троян Донка Михайлова даде  много добра оценка за изминаващата година за читалището. „Възстановяваме традицията на дедите си троянци да бъдат част от неговия живот“, каза още Михайлова. Водещата Вихра Петрова благодари на дарителите поименно.

За доброто настроение  се погрижиха  Николай Стойчев(саксофон и DJ), триото-Мира Попова, Преслав Делчев и Марияна Петкова, дуета Радко Петков и Ани Ненова, ФА „Траяна“

Гостите, спазили дрескода разказаха  за своите тоалети. Д-р Дудевска –управител на Белодробна болница  бе  с копринена рокля купена  от баба й по време на едно от посещенията й в Турция- Истамбул.

Директорката на ДЗ “Синчец“ Виолета Маркова бе облякла рокля ушита специално от нейната баба.  Но за съжаление не е успяла да я облече, тъй като умира от  туберкулоза след 2 години Тази вечер Вили сбъдна една от мечите на майка си. Да види как е изглеждала  роклята, разказва  още Маркова. Тя бе в комплект с чанта от това време пълна с необходимата козметика.

Зъболекарката д-р Бузева бе  като служител от БДЖ преди 40 години. Спомен от нейната  майка, която заедно с баща й са работили там.

Председателят на Общински съвет Троян и съпругата му  се представиха като старите троянци след обявяването на Троян за град.

Лили Цанкова (управител на фирма“Строител“) и  Ива Цакова(директорката на училище ЕВРОПА) бяха облечени  с одежди от 40-те години на 19 век в стил „Лили Марлен“.

Христо Йовчевски представи и Румен Димитров в униформата на 34-ти троянски полк

За да бъде удоволствието пълно имаше кратко модно ревю.  След него всички спазили дрескода получиха талон за безплатно ползване на библиотеката през 2019 година.

Торта от Виенската сладкарница

Разигра се традиционната томбола. Наградите бяха дарение  от бизнесмени, занаятчии, творци и от игумена на Троянския манастир величкий Епископ Сионий..

И за да бъде  купона още по щур червената железничарска шапка на д-р Бузева  обиколи масите на гостите по време на второто изпълнение на „читалищния“ хор

Търгът винаги е бил най-чакания и най- интересен. Иванка Църова  представяше ценните предмети, сред които имаше от лични колекции на Величкия епископ Сионий и Мария Нанкова. Тя дари  две книги на читалищната библиотека.

Картини – диптих
Петър Петров

Петър Петров, собственик на фирма „Проектстрой“ – Габрово  успя да спечели диптих картини и ги нарече за  читалището.

Бутонелите , спечелени по време на таен търг от Мария Гладкова

Борбата за сребърните бутонели, подарени на отец Сионий от Вселенския патриарх Вартоломей с оригинален печат, бе с тайно наддаване. Маргарита Гладкова успя да се сдобие тези уникати

Иванка Църова държи меча на Масаите – предоставен от Мария Нанкова

За Мечът на Масаите   се бориха няколко човека, но в крайна сметка го получи сем.Георгиеви

В края на вечерта  прекрасната водеща, Вихра Петрова, която сама бе майсторка на тоалета си, обяви,че са събрани 7855 лв. От покани 2730лв, от томбола – 2250лв, от търг – 2070лв, от дарителска кутия – 650лв и в шапката – 155 лв.

Тук е мястото отново да благодарим на всички дарители, спонсори и приятели на най- голямото читалище.  Този бал ще остане завинаги в нашите спомени защото отново се върнахме за малко в Стария Троян преди 150 години. А знаем, че без минало няма бъдеще

https://www.facebook.com/novinottroyan/videos/2226313664274274/

Поканата
Мария Нанкова с книгите подарък

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button