ДЕБЮТ И ПОБЕДА ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ БАСКЕТБОЛИСТИ – галерия и видео

Патриарх на българския баскетбол – Веселин Темков.

За първи път БК“Чавдар“ се включи в традиционния  коледен баскетболен турнир за 8 и 10-годишни деца, носещ името на големия български треньор Веселин Темков-Темкича. Общо 21 отбора взимат  участие в осемнадесетото издание на надпреварата, която се провежда през почивните дни в София. Най-малките троянски баскетболисти, водени от Лъчезар Диков, впечатлиха всички в зала на  стадион „  В. Левски“. Те показаха невероятни умения, желание и изключителен хъс за игра. Представиха се блестящо и в двете срещи срещу силните  софийски отбори с традиции в този спорт. Първият им  мач бе победа срещу „Септември“, но загубиха от „Буба баскетбол“

Останалите отбори са на „Левски“, „Левски 2014“, „Локомотив“, „Ахил“, Банкя -всичките от  София

Този турнир не бе  със състезателен характер. Всички  баскетболисти бяха възнаградени подобаващо с много лакомства.

 Преди 102 години – 3 юни 1916 година в Пирдоп е роден човекът, считан за патриарх на българския баскетбол – Веселин Темков.

В своята състезателна кариера Веселин Темков играе за отборите на Спортклуб, Септември, Левски и Славия (1926-1949). В националния отбор на България е от 1935-а до 1948-а година. Върхът в кариерата му като състезател е участие на Европейското първенство в Прага през 1947 година, където нашите са осми.

В своята треньорска кариера легендарният Темков води отборите на Академик София, ВИФ, Пирин Благоевград, националните отбори на България за мъже и жени, както и тези на Нигерия и Сингапур. Под негово ръководство България участва за първи път на олимпийски игри в Хелзинки. Нашите баскетболисти се преборват в два предварителни турнира, за да стигнат до финалната фаза, като заемат изключителното за онова време и за днешните представи в родния баскетбол СЕДМО МЯСТО. През същата 1952 година женският ни тим играе за първи път на европейско първенство. Макар очакванията да не са големи, под ръководството на Темкиша, Войнова, Гьошева, Джамбазова, Симанова и компания изиграват невероятни мачове и заемат ЧЕТВЪРТО МЯСТО.

Ето и всичките му успехи, взето от Алманаха на българския баскетбол:

Шампион на България (мъже) с Академик София: 1972,1973; Носител на Купата на България (жени) с ВИФ: 1962. Участие на Олимпийски игри (мъже): 1952 (7-о място); Участие на Европейски първенства (мъже): 1951 (4-о място), 1953 (9-0 място), 1961 (бронзов медал); Участие на балканско първенства в Югославия (мъже): 1961 (вицешампион); Участие на европейски първенство (жени): 1952 (4-о място); Заслужил майстор на спорта и заслужил треньор;

Публикувахте от Bulgarian Basketball Federation в Събота, 15 декември 2018 г.

снимките са предоставени от Българската федерация по баскетбол

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button