Кухня – майка приготвя храната в детските градини в Троян

Обединено детско заведение „Буковец“

Новото звено „Кухня майка“  стартира от 07.01.2019 г . От 02.01. всички яслени групи  получават храна от Детска млечна кухня, която приготвя храна само за деца под 3 години. Персоналът е  осигурен от наличния сега в детските градини в града. Вече е  нает   шофьор.  Надежда Терзийска е технолог по образование и ще е специалистът по хранене на троянските деца. Заедно с  Елена и Вълчева и Тереза Георгиева  от Община Троян преди дни се върнаха от Франция, където преминаха  обучение за екологично и био хранене.  Нека припомним,  че  на  5 юни 2018г.  в Община Троян беше официално подписано споразумение за съвместен проект, финансиран по програмата за междурегионално сътрудничество УРБАКТ III, с управата на Моан-Сарту, Франция. Проектът цели да насърчи екологосъобразното хранене, включително и чрез нормативна регулация за приемане на определени мерки в това отношение. Община Троян ще почерпи от опита на община Моан-Сарту при осигуряване на биопродукти за децата в детските и учебните заведения на територията ѝ. Община Троян има възможности и дадености за това, но е нужен механизъм за прилагането на този иновативен подход.

Община Троян работи  дълго време за разкриване на т. нар. „кухня майка“, в която да се приготвя храна за децата от детските градини в града, съобщават от пресцентъра на кметската администрация. Новото звено ще бъде отговорност на детска градина „Буковец“, която разполага с необходимата материална база. Кухненският блок е модернизиран и дооборудван с необходимата съвременна техника, за да отговори напълно на всички съвременни изисквания.
Целта за преминаване към обединено приготвяне на храна е повишаване качеството на менюто за здравословно хранене на децата в детските градини и намаляване на режийните разходи за детските градини, което ще доведе до по-ефективно управление на финансовите ресурси.
Към момента храната се приготвя към кухненския блок на всяка от градините в града. Функционирането на кухните изисква постоянни инвестиции и ежегодно извършване на ремонтни дейности, предвид нарастващите нормативни изисквания и амортизация на съществуващото оборудване.

На  29.12.2018 кметът на Община ТроянДонка Михайлова и зам.кмет-Розалина Русенова направиха последен оглед на кухнята-майка. Има вече новоназначен екип.

„Разпоредих в първите месеци ежедневно да се проследява качеството на храната от колегите от Общината. Здравето на децата на общината заслужава тези усилия и инвестиции.“, сподели Михайлова след направената проверка

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button