РАВНОСМЕТКАТА ЗА 2018-ТА: БК „ЧАВДАР“ТРОЯН

Уважаеми читатели,

От днес до 31.12.2018 година ще направим една равносметка на изминаващата 2018-та година. За всички  спортни отбори с, които работехме през тази година  ще направим едно връщане назад с 12 месеца. Ще отчетем силните и слабите им страни

Петър ЛалевСега започваме с хронологията на времето 12 месеца назад за БК“Чавдар“Троян. Помолихме председателя на Управителния съвет  Петър Лалев да ни разкаже за какво се радваха, за какво тъгуваха. Какво още трябва да се постигне.

Здравейте читатели, приятели, фенове на отбора, родители!

Изтича още една напрегната спортна година за нашия баскетболен клуб. Време е  за равносметка.

2018 година  беше изключително динамична. Нашите момчета участваха в над 40 турнира. Изиграха се над 120 официални мача. Постигнаха много големи успехи  и много запомнящи се победи. Противниците ни бяха много силни

Подготвителна група- 8-9 годишни

През настоящият сезон нашия клуб се изправи пред огромно предизвикателство. Ние подадохме заявки за участия във всички възрасти в част  – мъжко направление. Това са отбори до: 10г.;12г.;14г.;16г.;18г. и мъже. Шест официални отбора  имаме записани за участие, като три от тях – 14г.;16г.(кадети) играят в елитна дивизия, а мъжете в „А“  група. Останалите три в зона „Мизия“

Можем да се похвалим, че ние сме от част  малко клубове, които участват с всички възрасти.

Освен тези отбори имаме и една подготвителна група от деца осем и девет годишни, които вече имаха две срещи. Те се представиха достойно с една загуба и една победа.

Аматьори

Тук искам да отбележа още нещо  баскетболно. В Троян има   и  аматьорски отбор, който участва в първенство на BGSoftwer лига . Той не е към БК “Чавдар“,  но помага в изграждането на едно баскетболно общество в града. Играещите са  момчета минали през клуба, дали много на клуба и мисля че без тях ние нямаше да сме на това ниво сега.

Всички по горе изброени са около 150 трениращи баскетболисти.

Какви са   резултатите?

Деца до 10 години

Момчетата до 10 години  играят на баскетболни фестивали в които се провеждат без отчитане на резултат. Тук важното е децата да се влюбят в играта. Искам да отбележа, че имаме много надежди и предпоставки за бъдещи успехи.

Дванадесетгодишните са страхотен набор деца, които започват да показват повече баскетболни достойнства. Възмъжават игрово след всеки изминал ден и мач.

 

 

14 годишните

Най-силното ни поколение към момента, са момчетата до 14г. Може би те тренират вече 4,5 години и резултатите са налице, тази година те са в компанията на най силните клубове в България, а още по хубавото е,  че към момента са фаворити за класиране на финали през лятото. А  защо  да не  мечтаем за медал. Но нека не прескачаме стъпала в развитието си.

Кадетите или 16годишните баскетболисти  сформират другия много перспективен отбор, който към момента чисто като резултат не показва нещо много значимо. Обяснението е, че нашите момчета са с година по-малки от противниците си. Това обаче има положителна страна. Те са облагодетелствани да трупат опит и догодина да покажат добри игри и вече сериозни резултати. Кадетите ще бъдат и първите попълнения за мъжкия ни отбор.

Юношите(U19) играят на два фронта: в мъжкия състав и в юношеското първенство. В момента те  са без конкуренция в зона „Мизия“. Очакваме да играят успешно поне на зонален турнир през 2019г.

Мъжете са важни не толкова като резултат,  а като един отбор който да превлича все повече деца в залата. Подрастващите да виждат пример пред себе си, да подражават и се стремят да играят като батковците си. За мъжете искам само да кажа, че през последните шест сезона сме фактор в първенството с невероятни класирания. Всички се започнаха да се съобразяват с нас.

Отборът на аматьорите на троянския баскетболен клуб
Част от управителния съвет

Зад тези горе изброени участия и резултати, стои екип изграден от управителен съвет и оперативен съвет, които работят за да може всичко това да стане реалност.

Сменихме табла, монтирахме електронен часовник над таблата, който да отмерва секундите. Обновихме вида на залата.

Аз бих нарекъл този сезон „предизвикателство“. Имам предвид, че е изпитание както чисто игрово, така и  организационно. Именно сега  ще разберем дали сме израснали като клуб.

Троянските фенове

Много бих искал да кажа, че освен със страхотни деца ние имаме още едно много силно оръжие, именно родителите на тези деца. Това са хора които вече ни вярват и навсякъде са с нас. Изключително много ни помагат и подкрепят. Не мога да ви опиша какво удоволствие е да сме гости с някой наш отбор, а залата да е пълна с наши родители да се веят шалове и да се скандира навсякъде Троян. Тогава човек се чувства горд и разбира, че всяко усилие си е заслужавало. Голямо благодаря за тези хора. Без вас нямаше да успеем, скъпи родители!

Другите много важни за всеки клуб хора са спонсорите. Банално е да се каже, но наистина без подкрепата им, ние нямаше да говорим за каквото и да е в момента. Тук да се каже Благодаря е малко. Просто е невероятно важно да имаме хора който ни вярват и подкрепят. За наша радост тази година към нашето голямо семейство се включиха още нови спонсори, който ни дават увереност за бъдещи успехи. Ние ще се опитаме да оправдаем тяхното доверие.

БЛАГОДАРЯ ВИ.

За жалост на дневен ред отново е нуждата от построяването на нова зала. Казвам за жалост,  защото съществува реална опасност нашия клуб да не бъде допуснат да участва в първенствата през следващия сезон или поне да не приема домакински мачове. Това е дълга тема и нека сега не говорим по нея, а само да си пожелаем да има реални действия през следващата година.

Все пак наближава Нова година и трябва да сме позитивни. Аз искам да пожелая на всички да бъдат здрави и да вярват в себе си, това е гаранция за успех.

Петър Лалев – председател на управителния съвет на клуба.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button