„Спортист на годината“ – повод за гордост или класация, която не успява да ни обедини

„Спортист на годината“ е сред най-обичаните и най-коментираните класации, които Община Троян провежда през годините. На 21 декември ще бъдат връчени наградите на спортистите и треньорите за 2018 г., които спортните клубове номинираха за участие в класацията и за чието класиране жителите на Троян гласуваха от 12 до 18 декември.

Класацията беше възобновена през 2012 г., като в годините беше променян начинът на подаване на участниците в класацията. Имаше години, в които представители на троянските медии определяха чрез попълване на анкети кои спортисти да участват в класацията, но по-късно самите те се отказаха от участие в журито. През 2017 и 2018 г. правилата за класацията „Спортист на годината“ няколкократно бяха обсъждани с клубовете и в края на месец октомври тази година окончателно приети от тях. В дискусията не пожелаха да участват два клуба. Решението бе самите спортни клубове да номинират своите състезатели, които са показали високи резултати през годината и така да бъде съставяна листата за електронно гласуване.

В класация „Спортист на годината“ участват само състезатели на троянски спортни клубове. За съжаление на много троянци, любими спортисти с високи постижения понякога не влизат в класацията, поради факта, че не се състезават за троянски спортни клубове. Класацията не е със задължителен характер и без изразено желание от страна на спортните клубове – спортистите и треньорите не може да бъдат включени в нея. Класацията цели популяризиране на успехите на троянските състезатели, допринасящи за издигане самочувствието ни на град с развити спортни клубове.

Община Троян изразява своето уважение към постиженията на всички спортисти и отново заявява своята подкрепа към тях и към успехите, които ежегодно постигат. За разочарование на много троянци, включително и на общинската администрация, няколко имена не попаднаха в тазгодишната класация, като причините за това са различни: декларирано нежелание на някои спортни клубове да се включат в класациите; спортисти от Троян, които обаче не се състезават за троянски клубове; спортисти, чийто спорт не е лицензиран в България. Поставен беше въпросът и за отсъствието на „Отбор на годината“ в колективни или индивидуални спортове над 18 г. – такъв също няма да бъде излъчен, не защото не се предвижда в класацията, а защото не е подаден нито един отбор от спортните клубове.

Община Троян е готова да подложи за пореден път на дискусия правилата за определяне на „Спортист на годината“, освен със спортните клубове и с гражданите и да преосмисли провеждането ѝ, но Общината ще очаква участие и конкретни предложения. Нека в навечерието на най-светлите празници да подкрепим тазгодишните състезатели, включени в класацията.

Награждаването ще се състои на 21.12. от 17 ч. в Информационно-културен център Троян.

 

Община Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button