В Ловешкия офис на НАП вече са подадени първите декларация за облагане на доходите

Първите данъчни декларации в офиса на НАП в Ловеч са подадени в ранния следобед на стартиралата на 10-януари данъчната кампания от двама мъже на 64- и 77-годишна възраст и жена на 46 години, които са декларирали доходи от наем, от граждански договори и работна заплата. Най-възрастния мъж дори веднага е платил дължимия данък чрез ПОС-терминал без никакви такси, съобщават от приходната агенция. Други пък 2 ловчалии са подали декларациите си по електронен път с ПИК, с които декларират доходи от упражняване на свободна професия и трудови договори. Други 4-ма ловчалии попълват декларациите си по Интернет.
От Ловешкия офис на НАП съобщават, че заради промени в законодателството, тази година данъчната кампания стартира на 10 януари и там разполагат с всички необходими формуляри за безпроблемното й протичане.
От приходната агенция напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2019 г. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно във всеки офис на НАП. Плащането на дължимите данъци и осигуровки без всякакви такси, пък най-лесно може да стане с банкова карта чрез т. нар. „виртуален ПОС терминал“, която услуга е достъпна чрез портала за електронни услуги на НАП и функционира 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, както и чрез физическите ПОС терминали, които в офиса в Ловеч са 7.
Ако подадат декларациите си по електронен път / с ПИК или квалифициран електронен подпис/ до 31 януари 2019 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2019 г.
Срокът за фирмените декларации за облагане с корпоративни данъци тази година е 1 април, тъй като 31 март 2019 г. е неделя, и те се подават само по електронен път. Едноличните търговци и фирмите, които не са имали дейност през 2018 г. могат да не подават годишни данъчни декларации.
Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на приходната агенция www.nap.bg.

Тагове
Back to top button
Close