На Антоновден се мързелува! Наздраве за сем. Донка и Антон Михайлови, и техните съименици!

На 17 януари – Антоновден празнуват имен ден  83 634 души  в България според Национално статическия институт.

Хората носещи имената Антон, Антонио, Антония (старо римско родово име, означаващо „безценен, неоценим, който няма цена“), Антоана, Антоанела, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Андуин, Доника, Дончо, Донка, Донна, Донислав, Драгостина, Тончо, Тоника, Тонка, Тонко, Тоня, Тони, Томас  празнуват за здраве.

На този ден семейство Донка и Антон Михайлови празнуват своите именни дни.

Пожелаваме на троянския кмет и съпругът й  здраве, радост с дъщерите. Дълги години да поддържат огъня на семейното огнище.

Също така пожелаваме здраве и късмет на всички познати и непознати , които  празнуват.

Изказваме поздравления на майсторите –  ковачи, железари, ножари и налбанти, които също имат повод да почерпят

По някои места (Поповско) празниците им се означават с общото название „сладки и медени„. В Пиринско се вярва, че всички болести се събират на Антоновден, а на следващия ден (Атанасовден) тръгват по хората. Според българската народна традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не бива да шият и плетат, защото се вярва, че ако се убодат няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата от шарка. Месят се обаче специални содени питки, които се раздават за здраве на роднини и приятели. Една питка задължително се закача на тавана. Тя се нарича „за белята“ или „за лелята“, т.е за чумата. Затова и Антоновден е известен още като Лелинден.

Православната църква почита паметта на Свети Преподобния Антоний Велики на 17-ти януари. Свети Антоний е роден през 251 година след Христа в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители. Останал сирак на 20 годишна възраст, той раздал наследството си на бедните и се заселил в изсечена в скалите египетска гробница

Според народните вярвания всички болести се събират на Антонов ден, а на Атанасов тръгват по хората.

В българския фолклор св. Антоний и св. Атанасий са тясно свързани – смята се, че са двама братя ковачи.Ето защо Антоновден и Атанасовден са един след друг (17 и 18 януари) и се честват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти.

Свързани статии

Back to top button