УБИХА БРЕМЕННИ СЪРНИ В ТЕТЕВЕНСКО

Във вторник между селата Черни Вит и Дивчовото в община Тетевен Христо Стоянов, инспектор в дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“, е открил две убити и обезкостени бременни сърни. Според съобщението от неговия фейсбук профил (шокиращите фотографии можете да видите тук), сред останките се виждат и ембрионите на неродените сърнет

Според разпоредбите на Приложение 4 на Закона за лова и опазване на дивеча ловът на женски сърни и приплоди (сърнета от предишно раждане) е ограничен до два месеца годишно – от 1 септември до 30 октомври. Ограничението се налага от размножителния период на сърните и нужната грижа за опазване на малките им. За сръндаците (мъжките сърни) периодът на разрешен лов е от 1 май до 30 октомври, като отново зимните месеци са забранени. Така независимо от пола на животното, сърните не могат да бъдат ловувани в периода ноември – април.

 

Наказанието за такова нарушение е от 1000 до 10 000 лв., но не по-малко от трикратния размер на причинената щета. Това гласи чл. 86 от Закона за лова и опазване на дивеча за бракониерство на едър дивеч.

Дневник

Свързани статии

Back to top button