ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ГОЛЯМАТА ТАТЯНА ЛОЛОВА

Татяна Желязкова Лолова е българска драматична театрална и киноактриса. Известна е главно с комичните си роли в киното, на театралната сцена и радиото. Родена е на 10 февруари 1934 г. в София. Мария Тимофеевна Горбатенко, майката на Татяна, е от руско-украински произход, за която не знаем много. Актрисата споделя, че била изключително опърничава и своенравна жена. Баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител. Татяна боготвори баща си и казва, че той е най-топлият човек, когото познава.

Актрисата израства с многобройните истории, които баща и и разказва по цели нощи и с книгите, с които той я запознавал още от дете. За съжаление родителите на Татяна си отиват твърде рано и актрисата остава сама с брат си, който става войник.

Още от малко дете тя е убедена, че трябва да стане артистка. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Учи заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и много други забележителни актьори.

Татяна Лолова мечтае за драматични роли, но всички забелязват комедийния ѝ талант. Самата тя казва, че още от съвсем малка в нея се бори драматичния ген с „онова смешно нещо“, което именно я прави една от най-добрите български комедиантки. След завършването си във ВИТИЗ, през 1955 г. Татяна е назначена в русенския театър, в който играе една година.

 

През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новосформираната трупа на Сатиричния театър заедно с легендите: Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков… в който играе до 1976 г. Татяна казва за себе си, че е известна като една от викачките актриси. Не само на сцената, но и в живота. Същевременно обаче тя обича и да говори шепнешком на сцената, като според нея умението на актьора се изразява в това да могат да го чуят и на последния ред било то викайки или шепнейки.

След като актрисата напуска Сатиричния театър през 1977 г. се премества в театър „София“, на чиято сцена играе 11 години. Ролята на живота и – според самата актриса е на Уини в „Щастливи дни“, която и носи Аскеер през 1992 г. Играе и на сцената на Театър 199, където отбелязва 10 годишен юбилей на хитовия моноспектакъл „Дуенде“. Сред всички големи театрални роли, които изиграва са тези на Афгания Тихоновна („Женитба“, Н.В. Гогол) и на Татяна Алексеевна („Юбилей“, А.П. Чехов).

Татяна Лолова играе и в едни от най-емблематичните български филми. Сред най-известните и образи в киното са на Елица Карадушиева в „Бон шанс, инспекторе“, Управителката в „Топло“ и Леда в „Опасен чар“.

Голямата актриса е и носител на многобройни награди и държавни отличия. Сред тях са: „Аскеер„, „Любмимец 13„, „Златен перперикон“, „Златна бленда“ и „Златна липа“.
Татяна Лолова е жена с много лица – актриса, майка, съпруга, баба, свекърва, приятел, муза. Тя е абсолютната любимка на няколко поколения българи. Тя винаги е готова да бъде съвършено искрена – без излишна суета, просто водопад от усмивки и енергия.

Татяна Лолова безспорно е една от най-талантливите и обичани български артисти, без която нашата сцена би била твърде пуста, а киното не би било същото.

по материали на Дарик

Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close