И силните мъже плачат от щастие! – видео

Владимир Илиев, Световния вицешампион по биатлон, бе   посрещнат на родна земя след големия си успех в Швеция  като национален герой от десетки  почитатели на Летище София с хляб и сол.        В  Йостерсунд 32-годишният ни биатлонист завърши втори в индивидуалния старт на 20 километра и постигна най-силния резултат в историята на българския мъжки биатлон. Един час преди пристигането на самолета от Мюнхен на , който летяха Владо Илиев и Красимир Анев, летище София  бе изпълнен с радостна и нетърпелива детска глъч на малките биатлонисти от отборите на АЯКС и Амбарица от Троян. Бяха дошли да посрещнат героите на сезона и отборите от Сапарева баня и „Ком“ от Берковица В момента, който се появи троянецът родопските гайди и нежния глас на младата певица от Чепеларе  и възторжените възгласи „Владо, Владо“ накараха всички посетители в летището да се радват заедно благодарните българи дошли да посрещнат сребърния медалист от Световното първенство по биатлон.

С хляб и мед го посрещнаха красивите биатлонистки от АЯКС – Лора Христова и Стефани Йолова, облечени в народни носии. Троянецът бе първо поздравен  с успеха и с радостта,че се виждат след дългата раздяла от 5 месеца, родителите му, семейство Илиеви.

След това първият му треньор Цветан Цочев-Куршума му пожела още късмет и успехи. Кметът на Троян Донка Михайлова, която беше щастлива повече от всякога му поднесе красив букет с благодарност за това, което прави за развитието на този спорт.

Най-радостните бяха обаче  бяха малчуганите от двата отбора, които  собственоръчно бяха измайсторили страхотни плакати – „Добре дошъл, Владо:, „Ти си нашата гордост“,  „Обичаме те , Влади“ и др. Постоянно викаха името на вицешампиона и развяваха знаменца с бранда на Троян.

По – големите  не останаха назад и постоянно скандираха „Българи, юнаци“.  Много цветя и прегръдки  получи майсторът на ските и стрелбата Владимир Илиев.

Всички искаха да се докоснат до него, да му изразят уважението и любовта си към него. Малки, големи и най- големи чакаха по реда си , за да се снимат с идола си. Очите на Влади бяха пълни със сълзи от щастие. Той не очакваше толкова радушно посрещане.  „Щастлив съм, много хубаво посрещане. Приятно съм изненадан“, бяха първите думи на Илиев след като премина еуфорията  от посрещането, пред журналистите.

„Доста тежък сезон за мен, но се радвам, че се получи този резултат. Той ми спаси сезона и бъдещето. Медалът много тежи. Няколко години поред ми се изплъзваше на световните първенства, но такъв е спортът. Един изстрел ме делеше от медала в предишни състезания, но сега се получи“, продължи Владимир Илиев. „Имам поне 2-3 години пред мен. Стига да съм здрав и всичко да е наред с финансиране и федерация. Доста е вероятно да участвам на Олимпийските игри в Пекин 2022. Обичам България и никога не бих я сменил за друга държава“, категоричен е биатлонистът, родом от Троян.“Надявам се с тези успехи да сме мотивирали много деца да зарежат компютрите и безцелното висене пред кафетата, за да спортуват. Трудното е отговорността, защото всеки успех носи очаквания. Подлагаме се на много лишения, за да постигаме тези резултати. Все още не знам до кога ще се състезавам, но със сигурност няма да е до Игрите в Пекин през 2022 г.По-лесно ми е да не си правя генерални планове. Видяхме, че ако се трудим усилено и имаме късмет, не е невъзможен и медал от Световно първенство. За тези резултати бяхме готови още преди няколко години, но шансът не идваше. Успяхме да дочакаме успеха.“

Майката на Владо развълнувано каза пред репортер на Троян Експрес,че този успех е бил чакан от 15 години и се радват, че труда на сина им се възнагради в крайна сметка.

Катя Дафовска – президентката на Федерацията  по биатлон също изрази увереността, че този успех  ще стимулира децата и България, ще се нареди на едно от челните места в този спорт. И затова са подготвили тържествено посрещане на Владо Илиев, Красимир Анев,и треньорите им. Защото го заслужават.

Кметът на Троян Донка Михайлова, която прекъсна отпуската си , за да посрещне спортистът, който прослави България и Троян,  каза, че няма как да не бъде уважен Илиев заради своя успех. Много троянски деца и младежи са тук, именно да му благодарят затова, което прави“, сподели  тя

След това толкова мило и трогателно посрещане дълго време  се чуваха щракванията на фотоапарати и GSM с които всички , които се намираха в Летище София  се снимаха с биатлонистите.

Ехото  от радостните възгласи се  носеше все още на Летището -„Владо, Владо“

Руслана Попсавова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button